Gelencsérék vallása az Európai Unió – honnan tudnák, van-e istentisztelet a zsinagógában?

2023. október 24. 06:01

A baloldalnak az alapvető műveltség, a szalonbelépő sincs meg a kereszténységgel és zsidósággal kapcsolatban.

2023. október 24. 06:01
Szilvay Gergely
Mandiner

Mint azt nemrég megtudtuk: a Momentum elnöke szerint a Dohány utcai zsinagógában „szentmisét” tartanak. Gelencsér a Magyar Jelen kérdésére válaszolta, hogy azért nem tud válaszolni a csepeli melegekkel kapcsolatos kérdésükre, mert épp ez szentmisére siet – a zsinagógába.

Azt régóta tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc rendszeresen bérmálkozott – ami egy kommunistától azért is meglepő, mert még a katolikusok is csak egyszer bérmálkoznak. Ha valaki többször próbálkozna, az nem a buzgóság, hanem a tájékozatlanság jele lenne. 

Gelencsér azonban saját bevallása szerint „klasszikus jobboldali értékeket valló, konzervatív családból” származik (édesapja például az MDF alapító tagja volt). Egy ilyen „klasszikus jobboldali értékeket valló, konzervatív családban” általában úgy nevelik a gyerekeket, hogy ha nem is vallásosak, de

úgy kábé meg szokott lenni az alapvető tájékozottság a vallások és a kereszténység ügyében.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a magyar baloldal többi, nem klasszikus jobboldali értékeket valló és nem is konzervatív részhalmaza még annyit sem tud zsidóságról és kereszténységről, keresztény felekezetekről, bibliai történetekről és egyházakról, mint Gelencsér Ferenc. (Hacsaknem megint véletlenül „elb..ta” a fiatalember.) 

S ez amúgy látszik is az igényhorizontjukon, például tükröződik a programjukban, a problémaérzékelésükben. Élesen elválasztanák az egyházakat az államtól, élesebben, mint amennyire most el vannak választva, azaz valószínűleg nem akarnának velük szorosan együttműködni. Világlátásuk pedig paradigmatikusan szemben áll a hagyományos kereszténység és zsidóság világlátásával például LMBTQ-kérdésekben, de sok minden másban is.

Tükröződik tehát, hogy nincs minek tükröződnie. Az alapvető tájékozottságuk sincs meg kereszténység- és egyházügyben, nem mozognak otthonosan ezen a terepen – sőt, valójában nem is érdekli őket az egész. 

Az egész Gelencsér-momentum azért figyelemre méltó, mert valami elképesztő szintű tájékozatlanságról ad tanúbizonyságot – a Momentum elnöke nemhogy eltévedt a térképen, hanem rajta sincsen. Az ugyanis, hogy a zsinagógában nincs szentmise, szentmise a katolikus templomokban van, a protestánsok pedig istentiszteletet tartanak, alapszintű, kötelező, magától értetődő tudás még a jakobinus szalonokban is.

Hogy ez nincs meg egy pártelnöknek (jobboldal család! konzervatív család!), az a baloldal nívótlanságának netovábbja. 

Cserébe persze elvárják, hogy az egyszeri jobboldali különbséget tegyen a baloldalon liberálisok, baloldaliak, radikálisok és mások között, meg ismerje a feminizmus Isten tudja csak, hány hullámát.

Cserébe nekik a „vallás” az úgy egy csomag, minden vallásnak vannak „templomai” (nincsenek, a mecset mecset és nem templom, ahogy a zsinagóga sem templom, sem nem mecset, hanem zsinagóga), amiben van valami szertartás, legyen mondjuk generálisan „szentmise” (nem, ne legyen). Látom magam előtt, ahogy Gelencsér úr legközelebb mecsetben fog „szentmisére” menni. És akkor még csak a három nagy monoteista vallásról beszéltünk, mindenféle más hitekről nem, amelyek nem nagyon vehetők egy kalap alá, hiszen igazából még a vallás kifejezés is definiálhatatlan.

Akármennyire is csökkent a magukat vallásosnak mondók száma Magyarországon, azért még mindig kiteszik az ország felét, pláne, ha a nem nyilatkozók egy része is közéjük tartozik. Így pedig nehéz lesz őket megszólítani.

Lehet, hogy csak egyszerűen arról  van szó: az ő vallásuk az Európai Unió.

Nyitókép: Facebook/Gelencsér Ferenc
 

Ezt is ajánljuk a témában

A keresztény politika lehetőségeiről: áldás vagy átok?

A népszámlálási adatok szerint eltűnt kétmillió katolikus, és négymillió emberről nem tudni, mi a vallási meggyőződése. Politikai kereszténységről tévedés beszélni, az egyházakkal szövetkező, kereszténységpárti politikát pedig érdemes támogatni.

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. október 25. 14:02
(édesapja például az MDF alapító tagja volt) - Előtte pedig tanácstitkár Zámolyon...
Akitlosz
2023. október 24. 17:28
"honnan tudnák, van-e istentisztelet a zsinagógában?" Mert egyértelmű. Nincsen. Budapest és környéke kivételével nem élnek az országban zsidók, így a zsinagógák csak provokációnak vannak közpénzből fenntartva. Zsidók nincsenek hozzájuk. Lásd a Mandiner mai cikkét a győri zsinagógáról.
jan36
2023. október 24. 14:04
Tisztelt Szilvay Úr! Az utolsó mondatában inkább az Európai Egyesült Államokat kellett volna szerepeltetnie. Azt is szeretném szóvá tenni, hogy bármilyen MDF-alapító családból származzon ez a jóember; sajnos, egy monomániás debil. A kordonbontás (villáskulcs-kezelés) csak a begyakorlás végett megy neki. Egy ilyen földszintes marhától nem lehet elvárni, hogy ilyen bonyolult dolgok között tegyen különbséget, mint az egyes vallási felekezetek hitükhöz köthető cselekményei. Inkább abban segítsük biztatásunkkal, ami valamennyire is megy neki. Kordonbontásnál és parlamenti megszólalásnál biztassuk. Hátha távoli nekifutásból sikerül megugrania azt a mércét, ami egy pártelnöktől és parlamenti képviselőtől elvárható lenne. Főleg, ha a lódoktor is bakot áll neki.
survivor
2023. október 24. 13:41
Guazacoalcó Bunkó vagy. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!