Szülés utáni depresszió: Amerikában gyógyszerrel kezelik, de mi a helyzet Európában?

2023. szeptember 15. 14:51

A kismamák több mint 10%-át érinti. Utánajártunk a szülés utáni depresszió jelenségének!

2023. szeptember 15. 14:51
Szülés utáni depresszió
Forisek Ádám
Forisek Ádám

Szülés utáni depresszió. Mindenki hallott már róla, vagy ha nem is, maga a „depresszió” bizton állítható, hogy rengeteg alkalommal jön szembe az internetezővel, amelyről akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a XXI. század népbetegségéről van szó, amely a közhiedelemmel ellentétben jóval több, mint „rossz kedv”, vagy „pocsék közérzet”. Ennek a betegségnek egy változata az egyébként teljesen természetes szülés utáni depresszió, amely a szülést követő héten jelentkezik és pár óráig, vagy néhány napig tart.

Szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió természetes folyamat, de érdemes figyelni! Fotó: VOISIN / Phanie / AFP

Mi a szülés utáni depresszió?

Mint említettük, ez egy teljesen természetes folyamat, melyet a Géndiagnosztika szakcikke szerint a pszichológia tanácsadói, terápiás és stresszcsökkentő eszközeivel az esetek nagy részében hatékonyan lehet kezelni. Mint írják, Magyarországon évente körülbelül 90 ezer szülés történik, a különböző hangulati zavarok, illetve a depresszió előfordulási aránya a terhes nők körében 10-15% körül mozog, míg a gyermeküket éppen megszült nők mintegy 10%-a szenved a szülés utáni (postpartum) depresszióban.

Fontos azonban leszögezni, hogy szülés körüli (peripartum) depresszió nem azonos a „baby bluesnak” is nevezett gyermekágyi szomorúsággal, amely tüneteiben hasonlít a valódi depresszióhoz és a szülés körüli időszakban nagyon gyakori, de néhány nap vagy hét alatt magától elmúlik. A gyermekágyi depresszió hosszabban elhúzódik, egyre mélyebb, szélsőséges esetekben a realitáskontroll is sérül. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mik a szülés utáni depresszió jelei?

A Géndiagnosztika írása szerint a következő tünetek esetében kell gyanakodni szülés utáni depresszióra:

  • értéktelenség érzése
  • bűntudat, szégyen érzés
  • az anyai szereppel kapcsolatos szorongás, félelmek
  • kiüresedettség érzés, fáradtság, enerváltság
  • örömtelenség, érdektelenség
  • túlzott ingerlékenység és fáradékonyság
  • alvászavarok (kevés alvás vagy éppen aluszékonyság)
  • koncentrációs és memória zavarok, feledékenység
  • szorongás
  • negatív gondolatok, túlzott félelem attól, hogy a babával valami rossz dolog történik
  • félelem a kontrollvesztéstől
  • a baba iránti túlzott aggodalom vagy érdektelenség
  • lassú döntéshozatal, önállótlanság
  • a gondolkodás beszűkülése
  • kilátástalanság, illetve kiszolgáltatottság érzés

Hogyan kezelhető a szülés utáni depresszió?

Ahogy az Euronews írja beszámolójában, a betegség kezelésére leginkább bevett módszer a gyógyszeres kezeléssel egybekötött pszichoterápia. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nemrégiben hagyta jóvá továbbá a Zurzuvae nevű készítményt, amelyet a szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyáknak 14 napig kell szednie. A gyógyszer az A típusú GABA-receptorok befolyásolásával hat, ami a klasszikus antidepresszánsoktól eltérő hatásmechanizmus. 

De mi a helyzet Európában?

Európában a fentebb is említett módszer az elterjedt, amlynek során legtöbbször az érintett édesanyákat egész pontosan úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel-gátlókkal kezelik, vagyis olyan antidepresszánsokkal, melyek nincsenek hatással az újszülött etetésére. 

Számos országban továbbá az édesanyákat is megvizsgálja az orvos a szülés után. Franciaország például 2022 júliusában kötelezővé tette ezeket az ellenőrzéseket.

A brit állami egészségügyi szerv, az NHS ajánlása alapján a szülés után hat-nyolc héttel a háziorvosnak érdemes elvégezni az utolsó szülés utáni ellenőrzést, előtte pedig a bábák felügyelik a pácienseket.

Svédországban pedig „szülői központokat” vezettek be, amelyek célja, hogy orvosi és szociális támogatást nyújtsanak azáltal, hogy az új szülők találkoznak egymással.

Lehetséges a szülés utani depresszió megelőzése?

Perczel-Forintos Dóra klinikai szakpszichológus szerint az egyik lehetséges eszköz a jelenség megelőzésére a mindfulness technikája, amely által távolságot tarthatunk saját gondolatainktól. Mint a Mandinernek is fogalmazott: a tudományos kutatások szerint a depressziós visszaesések megelőzésében ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés.

A Ripostnak nyilatkozó Dr. Mangó Gabriella pedig úgy fogalmaz: nagyon fontos, hogy a szülés utáni depresszió jeleit a család is időben észrevegye és segítséget kérjen. Első körben a háziorvos meg tudja állapítani, szükség van-e pszichológusra vagy pszichiáterre. Tehát érdemes lehet felkeresni a háziorvost, amennyiben a kismama – a korábbihoz képest kevésbé –:

  • összeszedett,
  • feledékeny,
  • beszéde zavaros,
  • hangulata ingadozó,
  • a nap túlnyomó részében levert, sokat sír,
  • alvásproblémákkal küzd,
  • inaktívvá válik, érdektelennek mutatkozik a teendők és a gyermeke iránt,
  • feszült, könnyen dühbe gurul, agresszív,
  • folyamatosan fáradt,
  • hirtelen fogy vagy hízik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: VOISIN / Phanie / AFP

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. szeptember 16. 13:19
És akkor most MI ez a szülés utáni / közbeni / előtti /sőt b@szás utáni / ~előtti depresszió? Mert a cikk egy rizsahegy, de a fő kérdésre nulla válasz van! A nő szedjen be vegyszert - hát ez nem sok. (Közben meg: MINDENKI mindennap kétpofára tömi magába az ipari vegyszereket! De a ruhákból bőrön át éppúgy bekerül, mint a szennyezett levegőből! MINDENKI egy vegyi szemetesláda, és aki gyengébb, az nagyobbat szív! Nem rizsapofázni kéne a semmiről, hanem a felhalmozódást kéne elkerülni! De amit TE, kedves olvasó MA megettél, azzal NEM fog menni...)
Tara Verde
2023. szeptember 15. 19:32
Tipikus first world problem.
survivor
2023. szeptember 15. 17:25
Majdmegmondom Meddig megy ? Amíg a jólét tart. Utána azzal foglakozik majd a világ, hogy ital, étel, ruha ,lakás legyen.
survivor
2023. szeptember 15. 17:23
Hát, depressziós voltam már--igaz, sose szültem...... 2 hét mire a gyógyszer hatni kezd. A szelektív szerotonin visszavétel-gátlókat ismerem. Jól hatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!