Leállítanák Lázárék a Hadik-lovasszobor heréjének simogatását

2023. szeptember 15. 21:02

Igaz, a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

2023. szeptember 15. 21:02
null

A Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán tette közzé Lázár János minisztériumának levelét, mely szerint a Várban található Hadik András-lovasszobor bemutatása egyes idegenvezetők által sok esetben igen méltatlan módon zajlik.

„Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. 

A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény.”

A minisztérium kéri a sértő gyakorlat megszüntetését, egy tábla felállítását. Az első kerületi önkormányzat válaszlevelében felvázolta a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, és más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó legendáriumokat is számba vettek. Azt is megállapították, hogy a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt. Azt is beleírták, hogy felmászni a szoborhoz balesetveszélyes.

A bejegyzést megtekintheti alább:

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 11. 12:17
Müegyetemi éveim alatt az 1970-es években sokat voltam a Vár-Klubban. Nehéz vizsgák elött ildomos volt fényezni a ló heréit. Sikeres vizsga után meg köszönetböl. Kit zavar egy ilyen kedves hagyomány? Humortalan házmestert vagy azokat, akik inkább terrorgyanús migránsokat simogatnának????
Hangillat
2023. szeptember 17. 04:18
Bornírt, lázári védelem-nem vegyi, szidolos beavatkozás. Az idegenvezetők a haditettek ismertetése után hivatkozhatnak az egyetemisták mechanikus hagyományára. Persze a Széchenyi fürdő bármelyik rézkupolája patina nélkül jobban nézne ki. A főváros létesíthetne Vizsga-ballagás szobrokat , netán felelés ellen kavicsokat minden iskolabejárathoz.
P.Béla
2023. szeptember 16. 23:52
"SyncBaer 3. Az idegenvezetők tudatlan/szándékos félrevezetése miatt, túristák másznak a szobora és fogdossák a ló heréit, pedig erről az eredeti történet nem szól. Ahogy már előttem is írták, a villamos kar kolégistái közül kiválasztott pár ember távolította el a grünspant, a többiek nem értek talán soha a szoborhoz." Így igaz. A tanulmányok során a legtöbb IV-t szerző végzős hallgatók közül választották a ló heréinek fényesítését végző csapatot. A többiek csak megtekintették másnap, hogy megfelelően elvégezték-e ezt a felelősségteljes feladatot. A Villamoskari kollégium a szobor közelében a Szentháromság téren volt a jelenleg felújítás alatt álló egykori Pénzügyminisztérium épületében 1954 és 1981 között. Ekkor vált hagyománnyá a ballagóhéten a ló heréinek kifényesítése, ami a kollégium elköltözése után is megmaradt. Nem volt semmiféle simogatás szokás, mint amivel a turistákat hülyíti az idegenvezetők alja.
P.Béla
2023. szeptember 16. 23:19
"Ben Jeremiah Nem lehet, hogy nem a ló heréinek a fényessége a gond, hanem azzal,. hogy az idegenvezetők Hadikról csak a lova heréinek fényességét mondják el?" De igen! Egy diákszokásra telepedett rá egy hazug történettel az ostoba, egysejtű idegenvezetők hada. Korunk intellektuális kihívásokkal küzdő tömegturistája, pl. a kínai, meg vevő az ilyen bárgyú történetekre és turista butító ál-legendákra. Egy történet a várból, 1983-ból idegenvezetői sötétség és ostobaság témában: A vendég észt tanár provokatívan megkérdezi a Disz téren az 1849-es honvéd emlékműnél: Miért van a talapzatán ötágú csillag. Az idegenvezetői válasz: Már akkor is voltak kommunisták Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!