Bloomberg: A határon túliak honosítása Orbán nacionalista víziójának a része

2023. augusztus 02. 08:39

A lap szerint az USA biztonsági aggályokra hivatkozva szigorítja a magyarok beutazását.

2023. augusztus 02. 08:39

A Bloomberg arról ír, hogy Egyesült Államok egy évre csökkenti a magyar útlevéllel rendelkezőknek az ESTA program keretében kiadott beutazási engedélyének érvényességi idejét, és a beutazást egyetlen alkalomra korlátozza. A lépést az Orbán Viktor kormánya által a határon túli magyaroknak létrehozott gyorsított honosítási terv miatti biztonsági aggályokkal indokolták.

Mindeközben a Mandiner.hu információi szerint az USA az összes kettős állampolgár adatait – elsősorban a kárpátaljai és vajdasági magyarok adatait – akarták megszerezni Magyarországtól. Az amerikaiak akkor azt mondták, hogy ha Magyarország nem adja ki ezeket az adatokat, akkor eltörlik a kedvezményeket. Ehhez képest eltörlés helyett most csak szigorítottak. Közben reagált a Belügyminisztérium is az amerikai döntésre, bosszúnak nevezte az amerikai intézkedést.

„A belépés szabályok szigorítása nincs kapcsolatban a Washington és Budapest közötti vitás ügyekkel” – állította egy neve elhallgatását kérő amerikai kormánytisztviselő. Az Egyesült Államok által fokozott figyelemmel kísért honosítási program 2011-től 2020-ig tartott, és csaknem egymillió embernek biztosított állampolgárságot. Ez 

illeszkedett Orbán nacionalista víziójához, hogy többségében az országa határain kívül élő magyarokat jogosítson fel magyar okmányokkal.

Az amerikai tisztviselő szerint azonban a „háttérellenőrzések nem voltak megfelelőek, és bűnözők is kaptak útlevelet, valamint hamis személyazonosságot igazoló iratokat. Ezekkel az aggályokkal a magyar hatóságok az Egyesült Államokkal folytatott évekig tartó kétoldalú tárgyalások ellenére sem voltak hajlandóak foglalkozni” – állította az amerikai diplomata, ám ezeket az állításokat már korábban cáfolták magyar oldalról.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/BALOGH ZOLTÁN

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. augusztus 02. 18:08
Lehet itt pofázni a karvalytőke manipulatív támadásáról, a globalizált pénzvilág magyarellenességéről, de ez lószart sem ér, mert közben az árak és az adóterhek növekednek, a fizetések meg csökkennek. Már akinek még tud csökkenni a fizetése, mert sokan a munkájukat is elveszítették. Ezzel együtt a lehetőségét is annak, hogy egyszer még valaha emberhez méltó életet éljenek. A fiatalok, akik rájöttek arra, hogy mi folyik itt, és a jövőjüket nem egy ilyen országban képzelik el, nem véletlen, hogy tömegesen hagyják el az országot, és telepednek le a világ boldogabbik felében, ahol megbecsülik őket, ahol egzisztenciát építhetnek, és ahol a gyerekeiknek is lesz jövőjük. Ezen kellene elgondolkodni a ner arculat formálóinak. Nem a hazacsábításhoz kell elméleteket gyártani, hanem olyan körülményeket kell idehaza teremteni, hogy a fiataloknak eszükbe se jusson elmenni! Akkor nem kellene indiai, vietnámi, kínai, vagy filippínó vendégmunkások tízezreivel elárasztani az országot..
Lajoss
2023. augusztus 02. 16:23
A tahó fidesz-szavazónak teljesen mindegy..
szilvarozsa
2023. augusztus 02. 16:21
Az én olvasatomban ez az egész arról szól, hogy nem adunk át az amcsiknak bizalmas adatokat, mert az amerikaiak megbízhatatlanok.
Pelso j.
2023. augusztus 02. 14:43
Dehogy nacionalista vízió, sima üzlet az. Hülye Bloomberg, szerinted ingyen osztogatták az útleveleket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!