Kácsor Zsolt szerint Wass Albert „szenny” és „szégyen”

2023. május 08. 20:54

Az író szerint „az antiszemitizmus ellen [...] meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem fér bele Wass Albertnek a hatalom által is táplált kultusza és dicsőítése”.

2023. május 08. 20:54
null

Kácsor Zsolt publicisztikában fejtette ki véleményét Wass Albert munkásságával kapcsolatosan. Mint ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, idén emlékezhetünk meg az író születésének 115. és halálának 25. évfordulójáról.

Újraépíteni a széthullott Európát - Wass Albert üzenetei ma is érvényesek

„Európa a valóságban nincs is többé. Szétosztották maguk között a barbárok” – mondja egy Wass-regény tudós szereplője: az író legjobb regényeinek máig ható üzenetei vannak.

Kácsor ezt az alkalmat ragadta meg, hogy különféle, állítása szerint a Hídfő című lapból vett idézeteket segítségül hívva fesse le Wass személyiségét. Mint fogalmazott, „Magyarország és Erdélyország közös szégyene, hogy a nyilas eszméket támogató, élete utolsó leheletéig megátalkodott Szálasi-hívő, fasiszta, íróként pedig középszerű Wass Albertnek évek óta egyre nagyobb a kultusza.

„Az Orbán-kormány által az antiszemitizmus ellen nagyon helyesen meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem fér bele Wass Albertnek a hatalom által is táplált kultusza és dicsőítése. Szégyen, hogy Wass Albertnek Magyarországon több mint hatvan köztéri szobra van. Például Debrecen urai a Nagyerdőn fákat vágattak ki és nagy halom földet hordtak a talapzat alá, hogy a nyilas senki bronzalakja kimagasodjék környezetéből. Itt élünk: kollektív szégyenben, erkölcsi mocsokban, történelmi szennyben.”

Kácsor teljes írását, az említett idézetekkel együtt, ide kattintva tudja elolvasni.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. május 18. 08:12
"Szenny és szégyen" Kiszólt a szar a pöcegödörből.
Palatin
2023. május 11. 21:44
Elöször is, hogy képben legyünk: Kácsor Zsolt nevének betüiböl azt lehet kirakni (anagrammaként), hogy KOSZOLT RÁCS Nálam mindig ez a belépö, mert én hiszek abban, hogy "nomen est omen". Tehát Zsoltinak máris van egy fekete pontja nálam. Aztán meg, Kácsor Zsolt ilyen böszmeségeket mond, akkor Wass Albertnek a Halhatatlan Magyarok Pantheonjában a helye. Amit a gyurcsányisták mondanak, annak ugyanis legtöbbször az ellenkezöje igaz. Ezeknek még a mai nap dátumát se hidd el.
kissjani
2023. május 10. 10:12
Nem értem mért probléma az, ha Wass szubjektív! Más írók nem azok? Vagy a mások által írt regények mind tűpontos valóság és történelem ábrázolások? Nem egyfajta fikciók? Ő és a családja több száz éve ott élt, látta, átélte ezeket az eseményeket. Persze, hogy tipizál és valós eseményeket, történeteket dolgoz át és fel. Éppen ezért hiteles. (Az ő írásai alapján olvastam utána a Hasburgok ténykedéseinek is Erdélyben, és a történelem is őt igazolta.) Igen, keserűséggel és valamilyen szinten elfogultan beszél az oláh térhódításról, de mi mást lehet várni egy erdélyi, magyar, földesúrtól? Ugyanezeket az érzéseket a másik oldalnál viszont szent és sérthetetlen dolgoknak tartjátok, amit tiszteletben kell tartani, meg kell érteni. Hát én Wass nézőpontját értem meg és teszem magamévá! Mindezek mellett nem érzem a végletes oláh, vagy zsidó ellenességet sem az írásaiban. Hangsúlyozom az, hogy nem csak szépeket ír róluk, az egyfajta valóság ábrázolás, és baromira nem fasizmus....
smnl
2023. május 09. 23:14
Kit érdekel ez a majomszabású k.Zsolt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!