Ez lehet a fordulópont a tanárok ügyében – mutatjuk, mire készül a BM pénteken

2022. december 14. 16:47

Fontos, hogy higgadtan, egymást meghallgatva, egy teljes napon át a tények alapján beszéljünk a helyzetről, mondja a Mandinernek Rétvári Bence. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese arra kéri a baloldali politikusokat, se itthon, se külföldön ne akadályozzák a brüsszeli megállapodást és a pedagógusbérek nagyarányú emelését.

2022. december 14. 16:47
null
Vágvölgyi Gergely

Hosszú ideje egyre szélesebb konzultációt folytatunk a magyar oktatás résztvevőivel, tanárokkal, szülőkkel egyaránt – mondta a Mandinernek nyilatkozva Rétvári Bence. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese emlékeztetett: a nyári online kérdőívet 24 ezer, az őszit pedig már 33 ezer pedagógus töltötte ki, fontos visszajelzéseket adva a tárca számára. 

A minisztérium parlamenti államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a Köznevelési Kerekasztalban 2015 óta folyamatosan egyeztetnek a pedagógus szervezetek mellett a szülői és diákszervezetek, a fenntartók, valamint a tudományos élet képviselőivel is. 

Miután a sajtóban egyre élénkebb találgatás alakul ki arról, mi várható a minisztérium által péntekre összehívott konzultáción, lapunk az esemény céljairól érdeklődött. Rétvári Bence elmondta,

a fórumon mintegy 400 iskolaigazgató és tanár lesz jelen.

Egész napos konzultációra kerül sor, amelyen több tucat pedagógus szólalhat fel, akik saját tapasztalataikat és javaslataikat osztják majd meg. A tárca miniszteri és államtitkári szinten képviselteti majd magát, bemutatva a kormányzati álláspontot is. 

„Fontosnak tartjuk, hogy a legszélesebb körben, őszintén és higgadtan, egymás véleményét meghallgatva, s azt tiszteletben tartva egyeztessünk egy egész napon át személyesen” – mondja Rétvári Bence. Amikor arról kérdeztük, lehetőséget kapnak-e a felszólalásra a kormány oktatáspolitikájához igencsak kritikusan viszonyuló pedagógusok, a miniszterhelyettes úgy válaszolt, a résztvevők és a felszólalók között egyaránt lesznek igazgatók és tanárok, fővárosiak és vidékiek, idősek és fiatalok, kis- és nagy oktatási intézmények képviselői, bizonyára részt vesznek tiltakozók és nem tiltakozók.

– mutat rá Rétvári, aki szerint a pénteki rendezvényen a teljes magyar pedagógustársadalom képviselteti majd magát. 

Amikor Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke nyilatkozatával szembesítjük, aki egy rádióinterjúban arra panaszkodott, hogy a PSZ meghívást kapott ugyan, ám nem szólal fel a konzultáción, Rétvári Bence kifejti, „a szakszervezetek is mindig meghívást kapnak a köznevelési kerekasztalra, ahol elmondhatják álláspontjukat, így azzal tisztában vagyunk. Most a gyakorló tanárok tapasztalataira és elképzeléseire vagyunk kíváncsiak. Ennek a higgadt, nyugodt és kulturált körülményeit szeretnénk megteremteni pénteken.” 

A napokban bejelentett tanári béremeléssel kapcsolatban a miniszterhelyettes hangsúlyozza, fontos lépés történt annak érdekében, hogy a rendszerváltás óta legmagasabb béremelés valósulhasson meg a pedagógusok körében. „Bízunk benne, hogy a Brüsszellel folytatott egyeztetéseink is nyugvópontra jutnak és nem gördítenek még több akadályt az elé”, mondja Rétvári. Hozzáteszi: „Ha pedig Brüsszel folyósítja a Magyarországot megillető forrásokat, jövőre nem 10, hanem 21, azt követően pedig 10 helyett 25 százalékos béremelést tudunk biztosítani,

– mondja a Mandinernek Rétvári Bence. 

A kereszténydemokrata politikus úgy látja, Brüsszel nem maga találta ki a kifogásokat, hanem a magyar baloldal szállította azokat, majd lefordítva egyszerűen visszapostázták Budapestre. „Hangsúlyosan kérjük a baloldalt, hogy ne akadályozza a pedagógusbér-emelést, ahogyan tették ezt az utóbbi hónapokban, és ne szavazzanak a béremelés ellen sem itthon, sem külföldön!” – fogalmazott Rétvári Bence. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gsss
2022. december 15. 19:10
Elég öreg vagyok már, de mi időnkben akit nem vettek fel orvosira, gyógyszerészetire vagy mérnöknek azt átirányították automatikusan tanárnak. Így könnyű levonni és "tisztelet a kivételeknek", de egy általam és gyermekeim által mint szülő meg kell állapítanom, hogy a többség még tanárnak sem volt-van alkalmas. Teljes sötétség, de azért átrugdosták a vizsgákon, dolgozni nem akarnak mert diplomájuk van, szakmájuk nincs de olyan okosnak tartják magukat. Lehet a kevesebb tanár és több segédmunkás előbbre vinné az országunkat. Ja én és a testvérem anno X-esek voltunk (tovább tanulásra nem javasoltak) de azért testvérem két egyetemet végzett építőmérnökit és ELTÉ-t arany gyűrűvel és nekem is sikerült két műszaki diploma. Hát kb. ennyit mostani tanár herce-hurciról, húzzanak vissza és tegyék dolgaikat a legmagasabb szinten és meg lesz az elismerésük. Igenis legyen mérve a tanári tudásuk, oktatási képességeik és aszerint legyen a fizetésük is, mint a vállalkozói világban !!!!
confitür
2022. december 15. 18:03
A baloldali politikusokat nem érdemes semmire sem megkérni,mert úgy sem fogják teljesíteni. A szavazóiknak kellene visszahívni őket,megakadályozva ezáltal a további hazaárulásban. Amit az EP-ben művelnek az undorító,és példátlan a világpolitikában.
KBA98
2022. december 15. 17:15
Ukrajna ne legyen a szomszédunk többé! Halálos veszedelmet jelentenek!
kovtib
2022. december 15. 12:49
De jó, úgy izgulok. Fórum 400 fővel. Az milyen? Lesz egy pulpitus, ahol azok ülnek, akik tudják a tutit, a többiek a "nézőtéren" fórumoznak? Lesz felszólaló tanár, aki nem vett részt a tanár megmotdulásokon. Persze nem lesz senki felszólaló, aki részt vett. Biztos hasznos fórum lesz, csak inkább színjátéknak nevezném. Még az is lehet, hogy lesz "nagy bejelentés", ami 0. lépésnek is kevés: fizetésemelés, ha megjönnek az uniós pénzek. Nyílván semmi érdemi változás nem lesz, hiszen a probléma sokkal súlyosabb mint sem csak a bérkérdés. Aki szeretné megérteni, hogy mi nálunk a baj (szemléletbeli probléma) és miért nem várható lényegi elmozdulás (hatalmi struktúra) a modern oktatás felé, nézze meg ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=bk0tn9BFfqs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!