Folytatódnak a tanár- és diáktüntetések

2022. december 02. 08:28

Péntek reggeli adatok szerint 71 iskola mintegy hétszáz tanárja kezd ezen a napon határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

2022. december 02. 08:28
null

A pénteki napra is tiltakozó akciókat szerveznek tanárok és diákok. Reggeli adatok szerint 71 iskolából mintegy hétszáz tanár kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

A polgári engedetlenségi akciókra annak kapcsán kerül sor, hogy szerdán a budapesti Karinthy, Vörösmarty és Eötvös gimnáziumokból összesen nyolc tiltakozó gimnáziumi tanártól váltak meg azonnali hatállyal a tankerületek. A tankerületek közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

Péntek folyamán a Karinthy gimnázium tanárjai diákokkal együtt tüntetnek és tiltakoznak, az iskola nem nyit ki ezen a napon. A Vörösmartyban is rendkívüli szünetet rendeltek el, a tanárok 90 százaléka tagadta meg a munkát. Az Eötvösben a diákok az intézmény kapuiban tüntetnek. Nem lesz további tanítás a Veress Pálné és a Kőbányai Szent László Gimnáziumban sem a hiányzó tanárok miatt. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gyásznapot tartanak a pedagógusok.

Szombat délután ötre tüntetést hirdettek a diákok a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ épülete elé a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A Belügyminisztérium azt közölte: a minisztérium a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. A BM szerint a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. Kiemelték: a diákok életkoruktól függetlenül tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás. A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

 

(Nyitóképen: a Belügyminisztérium előtti szerda esti tüntetés pillanatképe)

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2022. december 03. 06:40
Ezek fizetett tüntetések. A szemétség az, hogy a gyerekeket is meghülyítették. A tanítás szinvonala közben egyre süllyed. 72 éves tanárokat foglalkoztatnak, a tankönyvek rosszak, a technika tanár tanítja a kémiát. A mélyen demokratikus Németországban tilos a tanárok sztrájkja. Aki vállalta az állami oktatást az vagy tanítson, vagy menjen el máshova dolgozni.
nekoashi
2022. december 02. 15:46
Még egy nagyon hülye fidess-bolsevik! A fidess frakció évekig nem járt be a munkahelyére, csak Navracsicsot küldték be! Ja és a kordonbontásnál gyakorolták a fidessesek a polgári engedetlenséget.... https://img.index.hu/cikkepek/0702/belfold/kordonbontas/.gdata/a6_03.jpg Nagyjából ekkor dolgozott utoljára....
nekoashi
2022. december 02. 15:39
Aki meg kampány időszakban óvodásokkal fotózkodik, az pedofil ugye? https://nepszava.hu/3037152_ket-nap-harom-fideszes-ot-ovoda-az-ombudsman-beismerte-hogy-buntetlenul-lehet-kampanydiszlette-alazni-a-gyerekeket A gyerekekért tüntetnek te nagyon hülye, hogy ne kelljen 6-8 órát bent ülniük lexikális adatok magolásáért!
machet
2022. december 02. 15:10
Az egész egy bolsevik szervezkedés.Menjenek a p....a.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!