A tankerületnél tüntettek a karinthys tiltakozók

2022. december 02. 15:09

A pénteki tanár- és diáktüntetések részeként a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz vonultak a Karinthy Frigyes Gimnázium tüntetői.

2022. december 02. 15:09
null

A pénteki napra is tiltakozó akciókat szerveznek tanárok és diákok. A péntek déli adatok szerint 78 iskolából mintegy 730 tanár kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

A polgári engedetlenségi akciókra annak kapcsán kerül sor, hogy szerdán a budapesti Karinthy, Vörösmarty és Eötvös gimnáziumokból összesen nyolc tiltakozó gimnáziumi tanártól váltak meg azonnali hatállyal a tankerületek.

A tankerületek közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

Péntek folyamán a Karinthy gimnázium tanárjai diákokkal együtt tüntetnek és tiltakoznak, az iskola nem nyit ki ezen a napon. A Vörösmartyban is rendkívüli szünetet rendeltek el, a tanárok 90 százaléka tagadta meg a munkát. Az Eötvösben a diákok az intézmény kapuiban tüntetnek. Nem lesz további tanítás a Veress Pálné és a Kőbányai Szent László Gimnáziumban sem a hiányzó tanárok miatt. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gyásznapot tartanak a pedagógusok.

A karinthys tüntetők péntek délután a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz vonultak tiltakozásul, ahol a bezárt épület előtt a kirúgott tanárok mellett szólaltak fel.

Szombat délután ötre tüntetést hirdettek a diákok a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ épülete elé a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A Belügyminisztérium azt közölte: a minisztérium a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. A BM szerint a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. Kiemelték: a diákok életkoruktól függetlenül tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás. A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. december 02. 21:01
Akik védik a sztrájkoló, tüncikéző áltanárokat, azok vagy szintén alkalmatlanok a pályára, vagy még sohasem tanítottak iskolában! Aki már igen, az tudja, hogy mit jelent egy ilyen csak "tanitanék" figura után bemenni az osztályba! A 45 perc harmada elmegy az osztály ráncba szedésével! S sok kicsi sokra megy! A tanári hangulatáról ne is beszéljünk, mert ezek az agitátorok/propagandisták a pihenő perceket is tönkre teszik a szófosásukkal.
nyugalom
2022. december 02. 20:53
Csak nem karacsony felesege a főszervező?
nyugalom
2022. december 02. 20:49
Faradjanak dobrevaék elé! Ők akadalyoztak meg a pénzüket!
nempolitizálok
2022. december 02. 17:51
Amúgy ilyen alapon szinte mindenki elmehetne sztrájkolni. A fizetés nagyjából mindenkinél lehetne több, a jelenlegi vállalati, önkormányzati, stb. "működéspolitikába" is szinte bárhol bele lehetne kötni a munkavállalók 100%-ánál. Számomra úgy tűnik, a ballibsik melengetnek pár tucat pedagúgust és próbálják fenntartani a folyamatosság látszatát, illetve próbálnak egyfajta elégedettlenségi robbanást előidézni. Ami szerencsére nem sikerül, valójában ez a dolog nem is a pedagógusokról, a résztvevők valójában csak hasznos hülyék, hanem az Orbán kormány le mondásra kényszerítéséről szól. Egy ballibsi kormány ugyanis azonnal elfogadni a bevándoroltatást, azonnal szállítanánk mi is fegyvert az ukránoknak, azonnal megszavaznák a vétójog eltörlését és a 18%-os multiadót. A pedagógusnak pedig ha nem tetszik, menjen tüntetni, legfeljebb provokátorokkal szétverik őket mint Orbánék nagyggyűlését 2006 okt.23-án az Astoriánál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!