Nemsokára azonosíthatják Mátyás király maradványait

2022. november 25. 15:34

A székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő kamrában találhatják meg a keresett csontokat.

2022. november 25. 15:34
null

A Helyon szaklapban publikált kutatás eredménye szerint a Magyarságkutató Intézet munkatársai Kásler Miklós professzor, miniszterelnöki biztos vezetésével azonosították a Hunyadi–Corvin-család utolsó két férfi leszármazottjának személyazonosságát – számolt be az Index. A székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő csontkamrában őrzött maradványok között

feltehetően Hunyadi Mátyás maradványait is megtalálták. 

A professzor elmondása szerint a fehérvári osszáriumban csaknem 900 csontot, köztük koponyákat is őriznek. Ezeknek a DNS-eit és örökítőanyagait vizsgálták a szakemberek, úgy, hogy minden koponyából és csontvázból mintát vettek. Jelenleg körülbelül 350 csont esetében készült el a teljes genetikai állomány feltérképezése. A maradék 550 feltérképezetlen csont közül várják majd a kutatók, hogy megtalálják Hunyadi Mátyás földi maradványait. 

Nápolyban is szeretnének majd kutatni

„Világviszonylatban is gyorsnak számít ez a szekvenálás, azaz a DNS genetikai információinak meghatározása. Azt nem tudhatjuk, hogy az ilyen szempontból még hátralévő csontok között mikor akadunk, akadhatunk Hunyadi Mátyás földi maradványaira. Lehet, hogy már a második csont vizsgálatakor, de lehet, hogy a 400. koponya, csontváz esetében”

– mondta a Fejér Megyei Hírportál kérdésére Kásler Miklós, aki hangsúlyozta, Nápolyban is szeretnének majd kutatni, az ott eltemetett Anjou-leszármazottak földi maradványaiból DNS-mintát venni, hogy az Anjoukhoz tartozó Károly Róbert és Nagy Lajos földi maradványait is sikerülhessen azonosítani.

Fotó: Magyarságkutató Intézet

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. július 09. 05:48
És utána méltó síremléket kell emelni a legnagyobb királyunknak.
pintyőke
2022. november 28. 17:44
-
Gyugyesz
2022. november 25. 19:34
A tények tényleg makacs dolgok. Ha találkozol eggyel, feltétlenül szólj! A Mátyás féltestvére dolog egy kicsit félrement. Valamit félreérthettél. A hogyan lett Mátyás király? nagyol cool.
bacunayagua
2022. november 25. 17:45
A Magyartalanító Tudományos Akadémia DNS vizsgálat alapján az is bebizonyítaná, hogy az Ave Maria és az Ave Caesar testvérek. Szóval csak egy kérdésem van, mi a viszonyítási DNS minta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!