Az OBH szerint aggasztó a bírók találkozója az amerikai nagykövettel

2022. november 04. 06:00

Az OBT tagokat, ebben a minőségükben eljárva, nem illeti meg a fokozott védelem – írta megkeresésünkre az Országos Bírósági Hivatal.

2022. november 04. 06:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nem csitulnak a kedélyek az Országos BÍrói Tanács (OBT) két tagjának a budapesti amerikai nagykövetnél tett látogatása körül. Az egyre nagyobb felháborodásra az OBT a hétvégén közleményben védte meg két tagjátVasvári Csabát és Matusik Tamást, de a Kúria elnöke sem rejtette véka alá véleményét a találkozóról, ahogy Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság elnöke sem

Lapunk megkereste a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatalt, hogy mi az álláspontja az ügyről.

A Senyei György Barna által vezetett OBH lapunk megkeresésére azt közölte, hogy

nyilvánvalóan vitatható a találkozó indokoltsága és jogszerűsége, ezért megalapozott kritika tárgya lehet.

A hivatal szerint ugyanakkor a felmerült helyzet egy sajátos szabályozási hiátus következménye: a bírósági szervezeti, illetve jogállási törvény nem különbözteti meg elég élesen a bírói és a bíró általi, de nem bírói minőségben eljárva vállalt közszereplés határait.

Csak a bírókat ért „gyalázkodó támadásokkal" van a baj - így mentegetőzik az OBT

A bírói tanács szerdai ülésén is szó volt az amerikai nagykövettel találkozó két bíró ügyéről, de a testület összefoglalója szerint fel sem merült, hogy látogatásuk érintette volna bírói függetlenségüket. A bírókat Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is megvédte, míg Varga Zs. András, a Kúria elnöke fenntartotta korábbi álláspontját.

A bírói tevékenység körében a szabályok egyértelműen meghatározzák a nyilatkozattétel korlátait, az összeférhetetlenségi szabályokat és bár az OBT tagok státuszukat tekintve bírók,

de a kérdéses helyzetben ténylegesen nem bírói minőségükben jártak el, hanem az OBT által – közjogi jogalap nélkül – létrehozott „pozícióikban”,

 úgy, mint az OBT szóvivője és az OBT nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja – fejtette ki az OBH.

Arra a kérdésünkre, hogy szükséges-e az eset kivizsgálása, a hivatal azt írta: az OBH-nak nincs igazgatási hatásköre az OBT felett, így e körben az OBT tagok tevékenységét sem ellenőrizheti, feladataik körét, és annak ellátása során tanúsítandó magatartásukat a jogszabályok, valamint az etika írott és íratlan szabályai határolják be.

Ezek számon kérhetősége azonban a hatályos jogban érdemben nem megoldott – szögezték le.

Hozzátették: ugyanakkor le kell szögezni, hogy

az OBT tagokat e minőségükben eljárva nem illeti meg a bírákat az ítélkező tevékenység közben megillető fokozott védelem.

Amennyiben az OBT tagja ebbéli minőségében vállal nyilvános szereplést, az olyan kivételes közszereplői státuszt keletkeztet, amely esetében már a kritika magasabb szintjét köteles tűrni – hangsúlyozta válaszában az OBH, hozzátéve, hogy a kritika ebben az esetben sem lehet az emberi méltóságot sértő.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2023. november 15. 15:28
Megint keletkezett egy alkotmányozói kényszer, nevezetesen az, hogy az Alaptörvényben rögzíteni kell a bírói szervezetek pontos (OBT és OBH) működési kereteit, valamint az igazságügyi alkalmazottak és a bírók "politikai kilengéseit". Amit itt látunk egyértelmű politikai állásfoglalás egy kinevezett bíró részéről, ami megengedhetetlen, akkor is, ha erről jogszabályi textus nem rendelkezik. Mindenesetre a bírák és igazságügyi alkalmazottak jogállását rendezó jogi környezet (jogalkotói akarata) etikailag pontosan kijelöli az irányt, de ha valaki megakarja szegni a szabályokat, akkor a törvény betűszerinti szűk (stricht) értelmezéséhez kezd el ragaszkodni és eljátssza a hogy a jogalkotói akaratról fogalma sincs. Magyarország érdeke az, hogy a bírák (mint az igazságszolgáltatás részei) ne politizáljanak, mert arra ott az Országgyűlés (törvényhozás) és a kormány (a végrehajtó hatalom). Az OBT mostanában folyamatosan hibázik és jogot sért.
Szti
2022. november 04. 12:42
Soros - valójában ördögien zseniálisan - kihasználja azokat a réseket, amelyek abból erednek, hogy a jog ill. a törvények soha nem tudják teljes mértékben lefedni az erkölcsöt. Amit az átlagember erkölcsösnek tart, így nem szükséges jogilag megfogalmazni, azt Sorosék kihasználják a maguk - objektíve - erkölcstelenségében. Aki nyilvánosan szembehelyezkedik ezzel, azt nyilvánosan lejáratják, ellene hergelnek, úgy téve, mintha ők a közjót szolgálnák, egyben elfedve a valós - objektíve nézve erkölcstlelen - céljukat. Jelen helyzetben: mivel létrejött egy OBT, saját szabályokkal, amit nincs, aki ellenőrizzen, ill. azért jött létre, hogy ne legyen, aki ellenőrizni tud, ezért gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. Más helyzetben: létrehoznak civil szervezeteket objektíve fennkölt célokkal - pl. kisebbségvédelem -, de valójában politikai zűrzavart akarnak okozni anyagi célból. Az NGOkat nem lehet ellenőrizni, ill. csak korlátozottan lehet szabályozni, mivel azok belügyébe senki nem szólhat bele vagy csak minimálisan. Egy erkölcstelen, de a korlátozottan létrehozható törvények betartása mögé bújó emberrel, pláne sokkal, mit lehet kezdeni?
zsolti123
2022. november 04. 10:42
Miért nem konspirálnak tovább? Egyfelől úgy gondolják, nincs rá szükség, hisz látható módon kézben tartják a politikai elitet, legalábbis az amerikai és az európai kontinensen. Mára az apparátusok nagy része is mögéjük állt. Van, aki a pénz és jutalom reményében, mások a félelem okán állnak be a normális emberi életet kivégezni akarók közé. De a „deep state” irányítóinak fő ereje: az ellenfelüknek minősülő tömegek gyengesége, ami a látható stratégiával szembeni közömbösségükben, a már megjelent kiszolgáltatottságuk elfogadásában és látszólagos belenyugvásukban ölt testet. Úgy tűnik, az „élet és a halál kultúrájának háborújában” az agresszor áll győzelemre. Mi, akik békét akarunk és mozgalmat hirdettünk ennek érdekében, be kell hogy lássuk, nem elég csak beszélni mindenről, mert a tét a szabad életünk megtartása vagy elvesztése. https://vdtablog.hu/a-tet-a-szabad-eletunk-megtartasa-vagy-elvesztese/ https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/11/a-tet-a-szabad-eletunk-megtartasa-vagy-elvesztese
Kétes
2022. november 04. 09:51
Baj, persze hogy baj, ha akárcsak egy bíró is politizál, de még nagyobb baj, hogy alkalmatlanok és rossz ítéletet hoznak! Persze ők nagyon megvannak elégedve magukkal! Mutasd meg a telefonregisztered és megmondom kivagy! Ez minden bíróra (is) érvényes! Ha pedig politizáló szereplőként értelmezik magukat, mégha az OBT álca mögé bújnak is, ne csodálkozzanak, ha nem vonatkozik rájuk a bíró függetlenség védernyője és támadják őket, mert ők nem bírói tevékenységet folytattak, amikor elmentek az amcsi követhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!