Orbán „tiszta náci szövege” miatt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott

2022. július 26. 13:57

A HVG értesülései szerint a szociológus úgy értékelte a kormányfő beszédét, hogy az „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna.

2022. július 26. 13:57
null

A miniszterelnök Tusványoson elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását kedden Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott – értesült a hvg.hu. A szociológus Orbán Viktornak írt levelében úgy értékelt, hogy a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat.

Hegedüs Zsuzsa a hvg.hu-nak megerősítette a döntését és elküldte a lapnak az Orbán Viktorhoz írt és kedden reggel a miniszterelnöknek eljuttatott levelét. Ebben – a régi ismeretség okán a kormányfőt tegezve – azt írta:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott.

Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom:

annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt” – hangoztatta Hegedüs.

A miniszterelnöki megbízott levelében úgy fogalmazott: „Amiben viszont mindeddig biztos voltam, ezért álltam ki rendszeresen melletted, amikor ilyen vádakkal illettek (…), hogy az antiszemitizmus olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől. Amúgy ezt a véleményemet máig fenntartom, annak ellenére, hogy már a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

Hozzátette:

amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni”.

Miért is felelt korábban Hegedüs?

Megbízatása 2022. május 16-tól volt érvényes. Feladata: a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben szaktanácsadás nyújtása.

Korábban írtunk róla, hogy Németh Zsolt szerint Európa-párti beszédet hallhattunk Tusványoson Orbán Viktortól. A politikus úgy véli, tabudöntögető megállapítások hangzottak el , mert újratervezésre van szüksége Európának.

***

Tusványoson jártunk

Az orosz-ukrán konfliktusról és a jobboldali közösségépítésről is kérdeztük a résztvevőket a 31. Tusványoson:

Nyitókép: YouTube

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. július 27. 10:40
Zsuzsa intoleráns, és kirekesztő.
Bocskai István
2022. július 27. 00:15
Hegedűsnek a tanácsaira ki lett fizetve 10 év alatt 240 millió forint. Jobb helye is lett volna ennek az összegnek, a programjai látványos kudarcba fulladtak.
Gyűlölködjünk együtt
2022. július 26. 22:08
Muhaha, nevén nevezte a gyermeket, nincs itt semmi látnivaló :)
GoJo
2022. július 26. 22:03
Mindjárt eret vagok magamon. Hogy sajnálom! Ki a faszt érdekel, hogy lemondott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!