Felújítják az ELTE Trefort-kerti campusának épületét

2021. december 22. 08:41

Aula, előadótermek, új szintek és zöldtetők is várhatók.

2021. december 22. 08:41
null

A nagyszabású helyreállítás és átalakítás során aulát, előadótermeket, új szinteket és zöldtetőket is kialakítanak az ELTE Trefort-kerti campusának épületében a VIII. kerületi Puskin utcában – írja a PestBuda. Hozzátették: a kiegyezés korának egyik legjelentősebb építésze, Szkalnitzky Antal által tervezett házban dolgozott és végezte kísérleteit Eötvös Loránd, itt működött az Élettani Intézet és hatvan évig az Orvosi Vegytani Intézet.

Teljes körű felújítás

A nyertes pályázó feladata, hogy a történelmi palotaépülethez méltó főbejáratot hozzon létre, a belső udvarok légterének felhasználásával pedig egy új aulát. A jelenleg 2043 négyzetméteres belső tér mérete a belső udvar lefedésével, illetve bővítésével közel 2204 négyzetméterre növekszik. A felújítás során 108 hagyományos, gerébtokos ablakot cserélnek ki, amelyeknek belső szárnya kap hőszigetelést.

Az alagsorban

lesz egy 119 fős előadóterem, az aula, a magasföldszinten az előcsarnok, a porta, az aula légtere, de előadótermek és irodák is működnek majd. Az emeleteken további előadótermek, irodák és egy büfé kap helyet.

A tetőtérre egy 200 négyzetméteres és egy 199 négyzetméteres tetőteraszt és több mint 177 négyzetméternyi úgynevezett félintenzív zöldtetőket építenek. Az előadótermek összesen 1730 fő befogadását biztosítják. A munkák során az épületbe beépítenek majd két darab, egyenként 1 tonna (13 fő) teherbírású liftet, felújítják a ház gépészeti berendezéseit, hűtési és fűtésrendszerét, még a csatornahálózatot is. A talajnedvesség ellen utólagos vízszigeteléssel látják el a falakat, és néhány helyen injektálásos módszerrel megerősítik az épület alapjait is. A pályázatokat az ajánlattevőknek 2022. február 2-ig kell benyújtaniuk.

Fotó: elteonline.hu

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. december 22. 21:12
Esetleg Szent-Györgyi Albert is kaphatna emléktáblát, hisz az első emeleti laborokban dolgozott 1945 után. E helységek utoljára az Orvosi Biokémia Intézet részei voltak.
Gullwing
2021. december 22. 15:33
Fleck zoltán nevú meg az ót alkalmazó férgeknek?! A MI pénzünkből?!
Perczel Éva
2021. december 22. 12:11
Az ELTE-re költött minden forint megy a pocsékba! Sőt, rosszabb - megy a komcsiknak!
tevevanegypupu
2021. december 22. 11:50
Inkjább azott tanítókat újítanák fel..Belülről koszosabb mint kívül..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!