Márki-Zay Péter 1956-hoz és a mohácsi csatához hasonlította küzdelmét

2021. október 13. 15:55

Az '56-os forradalom és szabadságharc ideje alatt magyar hősök ezrei veszítették életüket, a mohácsi vész után pedig hazánk elveszett.

2021. október 13. 15:55
null

„Tisztelt Honfitársaim! Csapataink harcban állnak” – idézte szerdai videójában Márki-Zay Péter Nagy Imre szavait. A politikus szerint ugyanis az előválasztás ideje alatt is az 1956-os eseményekkel megegyező eseményeket élhetünk át. Mint a miniszterelnökjelölt-jelölt fogalmazott: „most azt kell mondjam önöknek, hogy ugyanilyen történelmi napokat élünk”.

Márki-Zay szerint az előválasztáson múlik, hogy „ne jussunk Mohács sorsára”, hogy „ne legyen november negyedike és ne legyen Mohács”.

***

1956-ról

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én [...]”

„A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el. A forradalom következményeként hozzávetőleg 176 ezer, más adatok alapján mintegy 200 ezer magyar hagyta el az országot, túlnyomó többségük Ausztria felé menekülve.

1957 januárjától a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte.”

A mohácsi csatáról

„A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le Mohács környékén a II. Lajos király vezette Magyar Királyság és az I. Szulejmán szultán vezette Oszmán Birodalom hadai között. A magyar hadtörténelem egyik legtöbbet emlegetett ütközete. A vereség okai és jelentősége a mai napig éles viták tárgya [...]”

Azonban „azzal, hogy az uralkodó, II. Lajos odaveszett, s vele az ország vezetőinek jelentős része, új hatalmi rend kialakulása vette kezdetét. A két nagyhatalom, a Habsburgok és a török porta közé ékelődött Magyarország még jobban belesüllyedt a pártküzdelmekbe, aminek egyenes következménye lett a kettős királyválasztás, majd ezzel együtt az ország két részre szakadása. A bomlási folyamatot betetézte Buda elvesztése 1541-ben, amelynek eredményeként az oszmánok tartósan megvetették lábukat az országban, beékelődve a korábbi két országrész közé, és másfélszáz esztendőre állandósítva a háborús állapotokat.” 

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Prominet
2021. október 14. 09:18
Bele kell lökni a Csele-patakba. Ha túléli, akkor egy belvárosi alagsorban le kell tépni a körmeit és le kell verni a veséit. Ha túléli, legyünk korhűek. A végén elengedni de nehogy szomjazzon utána hajítani egy molotov koktélt. Nna, akkor már tudni fogja mihez hasonlítsa a küzdelmét. Ez is jólétben nevelkedett teljesen realitást vesztett tökfej. Az ilyenek még a képzeletbeli mennyországot is képesek felforgatni csak mert jót akarnak. Há' de kinek? Úgy tűnik az istenek tényleg a fejükre estek. ...ajjajjajjajjaj...
tetx
2021. október 13. 20:14
Nos, ha az jut eszembe, hogy ja ezek a tatárok, törökök, oroszok módjára pusztítanának el mindent, lopnák el ami maradt utána, igáznák le Magyarországot, akkor igen jó hasonlat.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. október 13. 20:14
MZ/X egy megszállott, szociopata elmebeteg: szerelmes a hatalomba. Bármit és bárminek az ellenkezőjét képes beszélni. Mivel ellenzékváltó hangulat van, le fogja győzni Aprevet. Ezt mutatja a nagy részvétel a Moslékválasztáson. A Moslékevők már korábban kihányták a Vegán Moslékot és a Proli Moslékot, később bebukott a KAMUbasült Pojáca. Most az ellenzékváltó hangulat a pöcegödörbe küldi az ÁVÓS Moslékot is. Sajnos az a baj, hogy a Moslékevők önmaguk hatása alá kerültek, a tömegpszichózis elhiteti velük, hogy MZ/X a megtestesült "jó", nem nézik a kormányzóképesség totális hiányát. Szerintem, ha tényleg nyer, MZ/X felrúgja a Moslék megállapodást, és saját párttal indul majd a választáson. Remélem, a jó Isten megmenti az országot MZ/X-től is... Most végre felfelé megyünk, ez nem törhet meg!
Saksafar
2021. október 13. 18:43
Garantáltan ez sem normális. Azon az oldalon akadna egyáltalán elfogadható jelölt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!