Harminc éve szűnt meg a Varsói Szerződés

2021. február 26. 11:18

Az 1955-től létező védelmi szövetség a rendszerváltozások időszakában bomlott fel.

2021. február 26. 11:18
null

Harminc éve szűnt meg a közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezete, a Varsói Szerződés.

A Varsói Szerződés megalakítása az NSZK újrafelfegyverzése és a Nyugat-európai Unió megalakulása ellenlépéseként jött létre. A Szovjetunió csapatainak a partnerország területén történő állomásoztatásával igyekezett ellensúlyozni a NATO-t, és szorosabban magához vonni a közép- és kelet-európai államokat.

A Szovjetunió felmondta az Egyesült Királysággal és Franciaországgal a háború idején kötött segítségnyújtási szerződését, és 1955. május 14-én létrehozta a Varsói Szerződést, amely a rendszerváltozások időszakában, egészen pontosan 1991. február 25-én szűnt meg.

Ezen a napon ugyanis a szerződött felek Politikai Tanácskozó Testületének budapesti ülésén aláírták a szervezet katonai struktúrájának felszámolását kimondó dokumentumot.

A megszűnés körülményeiről Antall József beszélt ezen az 1992-es felvételen.

Forrás: Wikipédia/MTI

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. február 26. 18:05
Én, Hadihajós Lajos, a Varsói Szerződés legtrehányabb katonája, erőt, egészséget kívánok Grebennyik hadseregtábornok elvtársnak! (a pokolban)
Karbantartó9
2021. február 26. 17:34
2/3? A gerinc kb úgy nezett volna ki, hogy ez+ez van, nevek, helyek, események, mindezt Antall a TV-ben mondja el. Osztjónapot! Most nem lenne gondunk, gyurcsányunk, dobrevünk.
Vakfolt
2021. február 26. 16:50
A szarsói vergődés annyiban érdekes maradhatott volna, ha a későbbi V4ek katonailag is valami hasonlót csinálnának/ tak volna.
Karbantartó9
2021. február 26. 13:48
Fenti képen azt az embert látjuk (Antall József) akinek köszönhetjük azt, hogy a régi komcsi verőlgények, komcsi vezetők (gyurcsány, dobrev, a teljes mszp) felelősségre vonás nélkül még mindig itt vannak és a pofánkba röhögnek! Ehhez a paktumhoz a nevét adta, nem állt fel és mondta el a magyar népnek ezt a gigacsalást, nem kobozta el vagyonukat, nem lehetetlenítette el pilotikai, gazdasági tevékenységüket, még csak meg sem nevezte őket. A jobboldalon sokan tisztelettel beszélnek róla, számomra a II.vh. elején hivatalban lévő szégyenletes brit miniszterelnök szintjén van (N.Chaberlain). TI: ő sem vette komolyan az ellenfelet (hitlert), meg is lett a böjtje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!