Előkerült Erzsébet királyné oroszlánszobra a budai Várban

2021. január 22. 09:05

Több értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek a Budavári Palotanegyedben.

2021. január 22. 09:05
null

Folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődtek a balesetveszélyes, szerkezetileg meglazult várfalak felújításának következő szakasza – olvasható a Nemzeti Hauszman Program Facebook-oldalán. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak, amelyek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól a Déli nagy rondella környezetében.

A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

Címlapfotó: Facebook

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. január 22. 09:57
ezt inkább temessék vissza :D jóval korábban ilyeneket alkottunk: https://i.pinimg.com/originals/7f/c1/f7/7fc1f759bb05a2a54ff67c2e0b6fd845.jpg
Marhajó!
2021. január 22. 09:36
nagyszerű Budavár visszatért!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!