„A hazáért mindhalálig!” – egy látogatás margójára

2020. szeptember 04. 14:32

Egyikünk sem tudott nem gondolni arra a hivatásbeli kötelékre, amely a leendő katonatiszteket az 1526-os csatában részt vett katonákhoz fűzi – fogalmazott a történész.

2020. szeptember 04. 14:32
null

A mohacs.blog.hu-n jelent meg Haramza Márk történész írása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának harmadéves hallgatóinak mohácsi emlékparkban tett látogatásával kapcsolatban. Az alábbiakban ebből a cikkből közlünk egy részletet:

„Épp Dr. Szabó Máté kollégánkat figyeltük, ahogy fényképeket készített a tömegsír teljesen feltárt felső vázrétegéről, amikor egyszer csak terepszínű egyenruhát viselő katonák kígyózó sora jelent meg az Emlékpark bejáratánál. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának harmadéves hallgatói nem sokra rá az objektum fölé emelt sátor előtt várakoztak, hogy megtekinthessék a csata halottjainak földi maradványait.

A honvéd tisztjelöltek Dr. Négyesi Lajos ezredes egyetemi docens és Dr. Németh Balázs egyetemi adjunktus vezetésével kétnapos tanulmányi kirándulás keretében tekinthették meg Belezna és Őrtilos térségében Zrínyiújvárat, az 1848-ban emelt Fesztungot és a Déli Védelmi Rendszer egy szakaszát, majd másnap a szigetvári várat és a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet. Kétség kívül még a régész szakma számára sem mindennapi esemény a mohácsi csata tömegsírjainak újrafeltárása, így a hallgatók is számos érdekességgel bővíthették hadtörténeti ismereteiket Dr. Bertók Gábor Mohács 500 projektvezető előadása során.

Ugyanakkor a látogatásnak volt egy ennél sokkalta mélyebb tartalma is. Egyikünk sem tudott nem gondolni arra a hivatásbeli kötelékre, amely a leendő katonatiszteket az 1526-os csatában részt vett katonákhoz fűzi. Különösen akkor tudatosult ez bennünk, amikor a mellettünk álló hallgatók vállain viselt felvarróra néztünk, amelyen az alábbi szöveg állt:

»A Hazáért mindhalálig!«

A Ludovika Akadémia fenti jelmondata a mai napig része a magyar katonahagyományoknak. Az augusztus 20-i tisztavatásokon, eskütételük után az újdonsült tisztek kardrántás kíséretében kiáltják e három szót. A hazáért való önfeláldozás gondolatköre tekintélyt parancsoló erkölcsi érték, amely mélyen gyökeredzik minden idők katonai gondolkodásában.”

(Nyitókép forrása: Janus Pannonius Múzeum, Dr. Szabó Máté régész.)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2020. szeptember 09. 20:30
Én ismerem az első, alighanem 67-es feltárásból származó leleteket is. A csontvázak nagy részén megállapítható, hogy sokan több halálos vagy súlyos sérülést is szenvedtek. Magyarul: ezek az emberek több halálos sebből vérezve is harcoltak egészen addig, amíg végleg le nem terítették őket, vagy elfogyott az erejük. Egy tisztelgést parancs nélkül is megérdemelnek!
misi53
2020. szeptember 05. 07:46
A baj az , hogy ilyen horn gáborokért , jakab péterért , stb is meghaltak !
Akitlosz
2020. szeptember 04. 18:56
Nem meghalni kell a hazáért, hanem elérni, hogy az ellenség katonái haljanak meg az ő hazájukért.
luisbathhelena
2020. szeptember 04. 18:45
Ez a tömegsír megrendítő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!