Itt a Retörki legújabb lapszáma, Kásler Miklós írásával

2020. június 15. 15:07

A RETÖRKI folyóiratának rendhagyó, júniusi száma teljes terjedelmében Trianon 100. évfordulójával foglalkozik.

2020. június 15. 15:07

A rendhagyó lapszámban teljes terjedelmében Trianon 100. évfordulójával foglalkoznak. Kásler Miklós írása a békediktátumra adott, két világháború közötti magyar válaszokat veszi górcső alá, Nyári Gábor főigazgató bemutatja a sikeresen megrendezett Magyar Világ kiállítást. A folyóirat aktuális számának dokumentumválogatása ezúttal is az 1980-as évek anyagaiból szemezget, olyan határon innen és túlról válogatott iratokat vonultat fel, melyek a határon túl rekedt magyarok akkori mindennapjaival kapcsolatosak. 

A következő linken érheti el a „Trianon 100” címet viselő Rendszerváltó Archívum-ot.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. június 16. 14:59
" Trianon a bármely alapon konstruálható jog mellő- zésével saját egyoldalú akaratát helyezte előtérbe a győzők szövetsége, a tények felkutatásában is egyoldalúlag járt el, kizárólag az új hódításokra sóvárgók adatait használta fel, egyoldalú információ alapján határozott, a tények kellő ismerete nélkül, a tények félreismerésével. ------------ Trianon praxisa, s az, amit a reánk mért csapásnak enyhítésére néhány szakasza tartalmaz, az mind holt betű maradt, míglen mindazt, amit teljesítenünk kell Trianon értelmében, való- ságos shylocki pontossággal követelték tőlünk. --------- A nemzeti kisebbségek védelmére alkotott szerződések holt betűk maradtak és ezáltal súlyosbodik a területi szétdarabolás által nemcsak reánk, hanem az emberiség magasabb érdekeire is mért csapás, mert ez azzal együtt jár, hogy a tőlünk elszakított területeken lévő, sokszor ősi és dicső múlttal rendelkező magyar kultúra irtó hadjáratnak van kitéve."
zolizolizoltan
2020. június 16. 10:00
Kásler ezek szerint a járvány alatt sem tudott megszabadulni a hobbijától.
Balkon
2020. június 15. 17:32
Kásler Miklós írása mellett van több tanulmány is a számban, valamint egy remek dokumentum válogatás és szöveggyűjtemény. Marle Tamás írása külön kiemelendő Kárpátalja állapotáról és a magyar értelmiség feladatairól. A komment háború helyett az ezekben való elmélyedés közelebb visz minket egymáshoz!
Menhetten
2020. június 15. 17:02
Kellett egy tolmács, ezért alkalmazták a volt kémfőnököt Káslerék... A NAV-ra amúgy rájárt a rúd egy időben hálisten már minden flottul megy ott is -, már amennyiben Vida Ildikó asszony esetére gondolunk. Gigakínos akkor lett, amikor a tehetséges úrinő dúltan elrohant az amerikai követségre, hogy számonkérje a dolgot. Két dolgot felejtett el a nagy rohanásban: időpontot kérni és angolul tanulni. Szerencsére a televíziós stábot nem felejtette el magával vinni, így valamennyien megtekinthettük a nagy trappolást és közkinccsé válhatott a 'Tolmácsot kérek'. Majd pedig feljelentette Andre Goodfriendet, miközben egészen pontosan tudta, hogy diplomáciai védelem alatt áll. Igaz, hogy azóta sincs szó a NAV átvilágításáról, Vida Ildikó átvilágításáról pláne nincs.Ilyen és ehhez hasonló eseteket napestig lehetne sorolni. Csak futólag néhány: Habony Árpád, akiről senki sem tudja, kicsoda, de ebben a minőségében két marokkal osztja a tanácsokat Orbán Viktornak, ellenben senkinek semmi köze hozzá, mi a fenéből él és Semjén Zsolt a saját szájával jelentette ki, hogy eszében sincs a kormánynak Habony átvilágítását kérni. Nem röntgenről van szó egyébként. A román népre is sokáig a mindig mindenbe beletörődő, határtalan béketűrés volt a jellemző -, hogy a helyzet reménytelen, mert 'NEM ROBBAN A PULISZKA!' Aztán nagyot fordult a világ: egyszer csak váratlanul mégis 'robbant a puliszka'! A 'Kárpátok (új) Géniuszának' az országában, itt a kárpát-medencei kies 'Abszurdisztán'ban, most ők kérdezhetnék, hogy mi nem robban nálunk, talán nullás a liszt?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!