Az Egyesült Államok egymilliárd dollárt szán a Három Tenger Kezdeményezésre

2020. február 15. 14:02

A Három Tenger kezdeményezésnek 12 állam a tagja, köztük Magyarország.

2020. február 15. 14:02

Egymilliárd dollárral is hajlandó támogatni a Három Tenger nevű kezdeményezést az Amerikai Egyesült Államok, hogy a közép- és kelet-európai európai uniós államok növelhessék energetikai függetlenségüket Oroszországtól - jelentette be az amerikai külügyminiszter az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián szombaton.

Ösztönözni szeretnénk az energetikai magánberuházásokat, védendő a szabadságot és a demokráciát a világban” – mondta Mike Pompeo.

A Három Tenger kezdeményezésnek 12 állam a tagja, köztük Magyarország

A diplomata visszautasította az Egyesült Államokat érő európai kritikákat. Mike Pompeo arra reagált, hogy pénteken több európai vezető azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Donald Trump elnök vezetése alatt önzővé és bezárkózóvá vált. Ezek az állítások „egyáltalán nem tükrözik a valóságot” – mondta a külügyminiszter.

„Örömömre szolgál jelenteni, hogy a transzatlanti szövetség halálának gondolata nagyon eltúlzott” – közölte Mike Pompeo. A diplomata emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok jelentős részt vállalt a NATO Oroszországgal szomszédos keleti szárnyának megerősítésében, és nemzetközi katonai koalíciót vezetett a Szíria és Irak nagy részét megszálló, Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen.

Pompeo közölte: a Nyugat nyerésben van, még ha taktikai nézeteltérések is vannak országai között

„A szuverenitást nem tisztelő országok fenyegetik a Nyugatot. Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Irán a kibernetikai térben fenyeget, Kína gazdasági kényszert akar kifejteni. Mégis, a Nyugatnak ígéretesebb jövője van, mint illiberális vetélytársainak” – szögezte le.

Mike Pompeo azt mondta: e három ország befolyást akar szerezni a kibernetikai téren keresztül.

„A Huawei és más, államilag támogatott kínai technológiai cégek a kínai hírszerzés trójai falovai, Oroszország dezinformációs kampányaival egymás ellen akarja fordítani állampolgárainkat, Irán pedig fenyegeti a közel-keleti számítógépes hálózatokat” – jelentette ki.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2020. február 16. 22:40
Mindenki szembe jön az amiknak az autópályán.
Világpanoráma
2020. február 15. 21:50
Macron végre válaszokat vár a németektől https://vilagpanorama.hu/2020/02/15/macron-vegre-valaszokat-var-a-nemetektol/
zakar zoltán béla
2020. február 15. 20:12
is
Akitlosz
2020. február 15. 18:57
Mert a "Nyugat" tiszteli a szuverenitást? Egy kaptafára kell, hogy menjen minden elvégre kötelezően azonos az "értékrend". Amelyik ország meg nem tartozik a "Nyugathoz" és nem is hódol be annak, akkor annak a szuverenitását pláne nem tiszteli a "Nyugat". Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria stb. stb. stb. Az Amerikai Egyesült Államok ki akarta túrni az orosz flottát Szevasztopolból, megpuccsoltatta a választott elnököt - ha nem az Amerikai Egyesült Államok művelte volna a saját érdekei alapján, akkor a "demokráciára" annyira kényes "Nyugat", sohasem ismert volna el egy puccsal hatalomra jutott elnököt egy választott elnökkel szemben - így Oroszországnak az a választása maradt, hogy vagy megint elnézi a saját visszaszorulását és a NATO terjeszkedését -erre számított Amerika - vagy cselekszik és biztosítja a Krímet. Ez utóbbit tette Oroszország, amivel jól meglepte a "Nyugatot". A NATO magától nem áll le, amíg nem ütközik ellenállásba, addig nyomul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!