Varga Judit: A bírói függetlenség kimondása mérföldkő volt a magyar jogtörténetben

2019. szeptember 19. 12:44

Az OBH a bírói hatalom kihirdetéséről szóló 1869. évi IV. törvénycikk 150. évfordulójára rendez kétnapos nemzetközi fórumot.

2019. szeptember 19. 12:44

A bírói függetlenség számunkra evidencia, de 150 évvel ezelőtt nem volt az, a bírói hatalomról szóló 1869. évi IV. törvénycikk ezért mérföldkő a magyar jogtörténetben” – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírósági Hivatal (OBH) budapesti konferenciáján csütörtökön.

Az OBH a bírói hatalom kihirdetéséről szóló 1869. évi IV. törvénycikk 150. évfordulójára rendez kétnapos nemzetközi fórumot a bíróságtörténeti hét keretében, az Igazságügyi Palotában.

Varga Judit úgy fogalmazott: a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvénycikk az első igazi állomása volt annak az igazságügyi reformsorozatnak, amely leszámolt a régi, feudális keretekkel és megvetette a jogállami igazságszolgáltatás alapjait. A bírák független ítélkezésének biztosítása felé vezető folyamat ugyanis a bírói elmozdíthatatlanság kimondásával vette kezdetét Magyarországon – tette hozzá a miniszter.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. szeptember 19. 14:40
Tényleg, mikor, és ki kérdezi meg végre Varga Juditot: Az EU miért nem engedélyezte, hogy a brüsszeli meghallgatás nyilvános legyen? Mit mondtak, miért kell titokban tartani?
Pelso j.
2019. szeptember 19. 14:33
A bírók mit gondolnak a jelenlegi helyzetről?
Csomorkany
2019. szeptember 19. 13:52
Azért nem tűnik teljes sikersztorinak. Ha mégis sikerül megüzenni a bírónak, hogy hogyan ítélkezzen (lásd ötvenes évek), akkor utána a bírák elmozdíthatatlanságának elve miatt nem kaphatja meg a jól megérdemelt börtöncellát egyik vérbíró sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!