A macedón külügyminiszter ironikusnak nevezte Gruevszki menekültstátuszát

2018. november 21. 18:24

A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott, hogy irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak" nevezte Macedóniát.

2018. november 21. 18:24

Ironikusnak és paradoxnak nevezte Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter azt, hogy Magyarország menekültstátuszt adott Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek. A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak" nevezte Macedóniát. Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal. 

Szerinte Macedóniának, de az EU jogállamiságának sem tesz jót, hogy egy elítélt, aki ellen több eljárás is folyik, egy EU-tagországban kap menedéket. Hozzátette: Nikola Gruevszki soha nem volt politikai üldöztetésnek kitéve, és az élete soha nem volt veszélyben. 

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Közben Mile Bosnyakovszki, a macedón kormány szóvivője arról beszélt, hogy mindaz, amit Gruevszki a menedékkérelme átadásakor mondott, hazugság, és azt reméli, hogy a magyar hatóságok kiadják a volt miniszterelnököt. Hozzátette: Gruevszki vissza fog térni Macedóniába, és letölti a börtönbüntetését. 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten azért adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt. Macedónia bejelentette, Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Magyarországtól.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2018. november 21. 18:51
Gruevszki egy hős! Bátran harcolt Soros ellen,és az ő kerítése védte meg Magyarországot! Orbán korábban azt mondta,hogy Erdogan védte meg a határunkat. Megint korábban Orbán szerint a MI kerítésünk védte meg Európát. Most akkor ki védte meg a határainkat fideszes elvtársak?ti mindent tudni szoktatok.Nos?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!