István vs. Koppány: Ó, mondd, te kit választanál?

2018. augusztus 20. 14:07

István vagy Koppány? – tettük fel a megosztónak szánt kérdést augusztus 20-a kapcsán, de gránitszilárdságú konszenzusba ütköztünk.

2018. augusztus 20. 14:07

István vagy Koppány? – tette fel a kérdést a Mandiner stábja az utca emberének augusztus 20-a, államalapító királyunk ünnepe kapcsán. Történelmünk kevés kérdését övezi közmegegyezés, így sokféle nyilatkozatra számítottunk, de arra nem, hogy a megosztónak ítélt felvetésre egyöntetű választ fogunk kapni. Hosszú keresés után sem találtunk olyan megszólalót, aki Koppány pártját fogta volna. 

Azt is megkérdeztük, miért ilyen verhetetlen Szent István ezer év után is.

Összesen 325 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. augusztus 21. 11:43
A germánok frankok mindig lenéztek, rászedtek bennünket. Másod-, harmadrendű népségnek tartották és tartják ma is a magyart, jó bolondnak néznek bennünket. Mindig kihasználták a magyart és ma is. Az anglo-amerikai bombázások nagyobb és több kárt okoztak a II.Világháborúban, mint az oroszok. 56-ban hitegettek, becsaptak bennünket, mi meg hittünk nekik. A magyar CSAK ÖNMAGÁBAN BÍZHAT MEG, de hogyan tegye ezt egy olyan országalapító után, aki MINDEN harciasságot megtiltott? A nagy hódító magyarságból egy kicsi nemzetecske maradt. Egy eszméért és egy, majd egyebek HATALOMBIRTOKLÁSÁÉRT. És ezeket a hazug pápaság szentté avatott sorban. Vagy a kitagadást kellett volna elszenvednie, ami egyenlő volt a borzalommal akkor. Vajon Attila mit gondolt Rómában. Meg kellett volna tennie, amiért odament. Gyenge pillanatában volt vagy lefizette a pápa?
korona
2018. augusztus 21. 11:25
István egy progresszív, invazív népet "szelídített" meg - ÖRÖKRE. Mások ideológiáját átvette. "Tűzzel-vassal" terjesztette. Letörte a támadás akarását, helyette a megalkuvást választotta. Egy egész - ma már nemzetnek nevezett - népet rántott vissza a terjeszkedés, hódítás útjáról. Helyesen tette? Sajnos a magyar tényleg minden forradalmat, lázadást és háborút elvesztett ezután. A megalkuvás népe lettünk. István megállította a magyar nyelv terjedését is Európában. De a magyarban mind a mai napig, ha mélyen elnyomva is, de él a tagadás és a kitörés, aztán, amikor tenni kellene, inkább visszahúzódik. Nézzük meg Fiume sorsát. Ki tudtunk törni a tengerre? Nem, Ott hagytuk. Mint Trogirt (Trua-t), Dalmáciát. Az örökös meghunyászkodás népe lettünk. Csoda, hogy még megvagyunk.
korona
2018. augusztus 21. 11:12
jav: megülte=megölte
korona
2018. augusztus 21. 11:09
Magyar, magyarra támadt, Legyőzte, megülte, felnégyelte. Egy eszméért. Vajon Istvánnak akkor egyáltalán volt olyan képzete, hogy "nemzet", magyar nemzet? Azt vélelmezem, hogy CSAK a hatalom lebegett lelki szemei előtt. A nemzettudat csak jóval később alakult ki világszerte. István a sajátját győzi le, öli meg, csúfosan végez vele. Rokon ellen. Testvér ellen. Egy akkor divatos eszme miatt. A HATALOMÉRT. Tegnap is így történt. Ma másképpen lenne?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!