Orbán Viktor és a nők

2018. április 26. 06:20

Orbán Viktor a nőkkel megkötendő szerződésével az a baj, hogy a XIX. század gondolatvilágát tükrözi.

2018. április 26. 06:20
Marosán György

„Mit is várnak el a nők a XXI. században? Szinte ijesztő felsorolni: egyenrangúságot és egyenlő jogokat. Egyenlő hangot a társadalomban, az otthoni és a családi beszélgetéseknél. Egyenlő esélyeket, egyenlő előrelépést a gazdaságban, a társadalomban és a politikában egyaránt. Egyenlő bánásmódot és egyenlő megbecsülést. Egyenlő béreket, azaz egyenlő munkáért, egyenlő kötelezettségeket jelentő szerződésekért egyenlő jövedelmeket. Egyenlő teherviselést otthon, a családban, a munkahelyen és a közösségben.

De, hogy félreértés ne legyen: ezeket az igényeket nemcsak a magyar nők támasztják, hanem így van egész Kelet-Közép-Európában. Az a tény pedig, hogy egész régiónk – némi túlzással – a »kihalás« gondjaival küszködik, arra utal, hogy a férfiakból összetevődő hatalmi elitek ezt még nem fogták fel. A legszexistább kijelentések éppen a Fidesz prominensei szájából hangzanak el.

Orbán Viktor a nőkkel megkötendő – nagy zajjal beharangozott, de egyelőre kevés konkrétumot felmutató – szerződésével tehát ugyanaz a baj, mint az összes többi, a társadalmat, a gazdaságot és a politikai rendszert illető víziójával: a XIX. század gondolatvilágát tükrözi. Ez az oka, hogy a felkínált szerződés – hogy finoman fogalmazzunk – kevéssé csábító egy XXI. századi nő számára. Ez a vízió már száz évvel ezelőtt – amikor a női egyenjogúság hívei harcolni kezdtek – elégtelen lett volna a megnyerésükre. Ma egy a politika iránt nem igazán érdeklődő, átlagos magyar hölgy, ha végigolvassa a miniszterelnöki ajánlatot, azt bizony elég szegényesnek minősíti. Ha szerződést akar kötni, majd keres valaki mást, aki azt nyújtja, amire vágyik, és amit elvár. Azokkal próbál tehát egyezkedni, akik a XXI. században természetes igényeit nem értetlenséggel és lekicsinylő elutasítással, hanem jószándékú egyetértéssel, sőt bátorítással fogadják. S ha ezt Magyarország nem kínálja neki, majd keres egy olyan környéket, ahol boldogan fogadnak egy ambiciózus, alkalmazkodni és tanulni is hajlandó, családszerető, a saját magába, családjába és társadalma jövőjébe akár a gyerekvállalással is befektetni szándékozó fiatal hölgyet.”

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
plaatila
2018. április 27. 11:48
...csak a szokásos... nem a zsömle kicsi, hanem a pofád nagy!
akiaki
2018. április 27. 00:01
a magyar közéletből takarodj!
Rony Tronco
2018. április 26. 21:43
Ennek is pékingben a helye ahol Buci Gyurinak, a gyilkosnak. A rab-pékségben.
Pelso j.
2018. április 26. 16:07
„Mit is várnak el a nők a XXI. században? Szinte ijesztő felsorolni: egyenrangúságot és egyenlő jogokat. " Nahát, ezt Marosán írta le, nem pedig Orbán, hát nem is értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!