Budavári séták: házak, terek egykor és most

2017. december 19. 13:43

Új képes album mutatja be egyszerre a budai Vár múltját és jelenét.

2017. december 19. 13:43

Volt egyszer egy internet előtti kor, amikor tartalmas kötetek és lexinokok mutatták be Budapest történetét, építészetét. Sok szöveggel és kevés fotóval, amik között gyakran akadtak unásig ismert képek is.

Az internet és különösen a közösségi hálók megfordították a képletet: a nagyszerű, hiánypótló Fortepan és más közösségi fotómegosztó oldalak segítségével elborította a közönséget a főváros (és hazánk) fotografált múltja. Egyszeriben közel kerültek hozzánk a múlt pillanatai, a város különböző, kevesek által ismert vagy már el is feledett - és sok esetben teljesen eltűnt - sarkai.

A fotók tengerében viszont a szöveg kezdett eltünedezni: mindazon információ, amely történetként, ismeretterjesztésként elmagyarázza, mit és miért, hogyan látunk a képeken.

A Budavári séták: házak, terek egykor és most című, a Látóhatár Kiadó gondozásában megjelent kötet a két irány kiegyenlítésére épül: a lehető legjobb arányban adagolja a fotókat és az azokat magyarázó tartalmas, ismereteket terjesztő, mégis közérthető szövegeket. Rövid fejezetekben mutatja be a Vár épületeit a királyi palotától a Bécsi kapu tér környékéig.

Az archív felvételek mellé a pontosan ugyanazon szögből készült mai fotók kerültek, így megismerhetjük, hol őrzi ma is a Vár a sok évszázados képét, és hol változott meg teljesen a háborúk vagy más korszakváltások miatti összkép.

Az igényes kialakítású kötet a szakértő közegnek friss mai összképet, a nagyközönségnek pedig a Vár múltjának és egyre izgalmasabb, változó jelenének a közérthető bemutatását szolgálja. 

A magyar kiadás mellett egyszer talán idegen nyelveken is megjelenhetne - hiszen pontosan ki tudná szolgálni a valóban érdeklődő turisták kíváncsiságát.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. december 19. 19:04
Csodálatos a felujított vár! És az a panoráma ami sok-sok pontjáról tárúl az ember elé! Jó ötlet egy ilyen tartalmas kötet!
anegy_
2017. december 19. 18:00
Köszönöm Mandi! Szuper karácsonyi ajándék! Sőt, még magamnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!