Bizottság: Nem gond, hogy Oettinger egy lobbista magángépén utazott Budapestre

2016. november 17. 18:51

Az Európai Bizottság szóvivője szerint nem vétett az etikai kódex előírásai ellen Günther Oettinger digitális gazdaságért felelős uniós biztos azzal, hogy az orosz lobbistaként számon tartott Klaus Mangold magánrepülőgépével utazott májusban Magyarországra.

2016. november 17. 18:51

A német biztost azután érte több bírálat, hogy Jávor Benedek zöldpárti európai parlamenti képviselő kérdésére kedden elismerte: honfitársa, Klaus Mangold tiszteletbeli orosz konzul gépén repült május 18-án Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Oettinger ezt azzal indokolta, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna a találkozóra. A politikus szerint a magyar kormány javasolta neki, hogy vegye igénybe Mangold repülőgépét. Margaritisz Szkínász EB-szóvivő a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség az ügyben.

Juncker is megvédi Oettingert

„Ez nem sérti a szabályainkat. Én magam is sokszor jártam el így. Nem tekinthető összeférhetetlenségnek, ha egy kormány meghív valahova, és felajánlja, hogy fedezi a költségeket” – mondta. A bizottság etikai szabályai értelmében a testület tagjai legfeljebb 150 euró értékben fogadhatnak el ajándékokat. Szkínász szerint azonban jelen esetben nem ajándékról van szó, így a történtek elfogadhatóak.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő leszögezte: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke támogatásáról biztosította Oettingert.

Jávor Benedek szerint a kérdéses időpontban négy különböző járat is elérhető lett volna Brüsszel és Budapest között. Sajtóhírek szerint többen azzal vádolják a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel állítólag jó kapcsolatban lévő Klaus Mangoldot, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatóját, hogy ő közvetített a paksi beruházás ügyében Moszkva és Budapest között.

Lázár János szerint Jávor bosszúja áll a háttérben

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: Orbán Viktor kért találkozót a biztostól, és a kormányfő Klaus Mangoldot kérte meg, segítsen megszervezni Oettinger budapesti látogatását, akinek javasolták, jöjjön együtt Magyarországra Mangolddal. Az üggyel kapcsolatos híreket Lázár János úgy kommentálta: Jávor Benedek próbál pitiáner bosszút állni a paksi bukása miatt. Oettinger látogatásainak nincs köze energiaügyi biztosi munkájához, a kormánnyal nem tárgyalt a paksi erőművel kapcsolatban, jelentette ki. (MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. november 18. 11:15
Szegény ballibsik! Fenntartás nélkül benyalni az EU-nak és megbírálni azt, ez a vallás nem tudja tolerálni.
Pinter68
2016. november 17. 22:51
Nem a faszt nem baj! Pont az ilyen húzások miatt gondolják azt sokan, hogy az egész EU-s vezetés csak érdekemberek gyülekezete. És ahogy látjuk, nem teljesen alaptalanul.
Morgen
2016. november 17. 20:43
Engem egy percig nem érdekel, ki kivel és mivel röpköd. De ennél sokkal jobban nem érdekel ez a kényszer feljelentő szarvasgomba. Az érdekel, mi a helyet, ki, miért jön, miről lesz szó,
KannibálTatárÚr
2016. november 17. 20:43
Beteg a jávorszarvas. Ki kell lőni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!