Schmidt Mária: A 21. század kérdéseire nem adhatunk 20. századi válaszokat

2016. június 13. 13:17

Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy visszavegyük a kezdeményezést és átvegyük az irányítást – jelentette ki az Ünnep Könyvhéten rendezett könyvbemutatóján Schmidt Mária, aki szerint a jelen kérdéseire nem adhatunk egy az egyben a múltból előhúzott válaszokat.

2016. június 13. 13:17

Soha nem volt még ekkora szükség arra, hogy kérdezni merjünk, hiszen az új század kérdéseire adandó válaszokat nem találhatjuk meg úgy, hogy megpróbáljuk a múlt tapasztalatait egy az egyben átvenni – emelte ki Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Veszélyzónában. Szerepek, játszmák, esélyek című esszékötetéről rendezett könyvheti pódiumbeszélgetésen szombaton a budapesti Vörösmarty téren.

Még a múlttal kapcsolatban sem látunk teljesen tisztán – jelentette ki Schmidt Mária, aki arról beszélt: a magyarok és a térség nemzetei a 20. század tapasztalatainak birtokában optimistán tekinthetnek a jövőbe, ha vigyáznak arra, miként képviseljék saját érdekeiket és nem válnak a nagyhatalmak játékszerévé.

Az Európában a 19. század közepétől a 20. század végéig meghatározó idea, a szocialista ígéret „kimúlt, és nincs helyette nagy, átfogó ígéret” – mondta, s annak fontosságát hangsúlyozta, hogy szabaduljunk fel a végtelenségig eltunyult nyugat-európai értelmiség szellemi béklyójából.

Az európai államférfiak portréit is tartalmazó kötet kapcsán a szerző arról beszélt: az Európai Unió egyik fontos problémája és Angela Merkel sikertelenségének legfőbb eleme, hogy nem lehet pusztán gazdasági adatokkal a siker felé vezető útra indítani az embereket. Hangoztatta: létfontosságú az európai kultúra és hagyományok védelme.

Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy visszavegyük a kezdeményezést és átvegyük az irányítást - jelentette ki, megjegyezve, hogy mindenkinek észbe kell kapnia és védenie az európai értékeket.

A kötet Kertész Imrével foglalkozó írásai kapcsán Schmidt Mária arról beszélt: a Nobel-díjas szerző „a legnagyobb magyar kortárs író”, akinek nagyságával csak a felé megnyilvánuló irigység, rosszindulat és meg nem értés állítható arányba. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. június 13. 14:38
Szomorú, hogy egy valaha szebb sorsra érdemes szakember Orbán seggén (és a mi pénzünkön) keresztül látja már a világot:(
OHM
2016. június 13. 14:04
Ez a milliárdosné luvnya a "Napraforgó" nevű szabadkőműves brancs vezetője, élet- és eszmetársa pedig az a cionista gerő (a hangerő)andrás, aki a habsburgizmus legfőbb magyarországi szószólója...
Cezar
2016. június 13. 13:22
Pedig úgy tesztek! Víz-duma bor-pia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!