Szezonnyitó a Margitszigeten – Széchenyi nyomdokain eveznek

2016. április 04. 17:15

ünnepélyes keretek között nyitották meg a 26. Széchenyi István Emlékversenyt és a 6. Nemzetközi Budapest Kupát – többek között a Danubius Nemzeti Hajós Egylet fennállásának 175. évfordulójának alkalmából. A rendezvényen számos külföldi olimpikon mellett a hazai evezés egyik legnagyobb alakja, Hirling Zsolt is tiszteletét tette. A világbajnok sportoló lapunknak elmondta: leginkább utánpótlásban kell felnőnünk a sportág elitjéhez. Tudósításunk.

2016. április 04. 17:15
Partos Bence

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 26. alkalommal rendezte meg szombaton a gróf Széchenyi István Emlékversenyt és 6. alkalommal a Nemzetközi Budapest Kupát. Az margitszigeti evezős szezonnyitó verseny több szempontból is különleges volt: idén ünnepli ugyanis a DNHE a fennállásának 175. évfordulóját, és 225 éve született az alapító, Széchenyi István. 

Az emlékversenyt megelőző sajtótájékoztatón Denk András, a DNHE elnöke elmondta, hogy a rendezvény többcélú: népszerűsíteni az evezést, megemlékezni az alapító Széchenyiről és az örökségének megfelelően, a nyomdokaiban járva „mindent úgy tenni, ahogy ő lefektette”.

A versenyen tíz ország evezősei álltak rajthoz. Az indulók között több korábbi világbajnok és olimpikon is tiszteletét tette a Duna vizén. Denk András kiemelte, hogy az evezés komoly mentális erőfeszítéseket is igényel. Aki már egyszer ült hajóban, tudja, hogy az evezés a szellemi képességeket is jelentősen növeli. „Nem hiába az evezősök között van a legtöbb egyetemi sportoló” - magyarázta a DNHE elnöke. 

Sajtótájékoztató

 

Denk András elmondta, hogy egy korábbi kormányhatározat miatt egy új klubházba kellett költözniük, ami egyelőre erősen felújításra szorul. „Bízunk benne, hogy minél hamarabb sikerül helyreállítani az épületet, mivel ez a ház eredetileg is evezős klubháznak készült” - mondta. 

Az evezés mindenkié

A sajtótájékoztatón Bényi Szabolcs Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szervezés legnehezebb momentuma a nemzetközi szinten is magasan jegyzett csapatok elhívása volt Magyarországra. Mint mondta, ebben nagy szerepe volt Vimi Zitának, a rendezvény sajtóért és kommunikációért felelős szervezőjének. 

Vimi Zita szerint az evezés mindenkié: elég csak egyszer hajóba ülni ahhoz, hogy bárhová is utazzon az ember, családtagokra leljen szerte a világban. Minden evezős egy nagy család tagja, éppen ezért a szombati rendezvénynek is egy széles nemzetközi összefogás volt az alapja.

Horváth Boldizsár, a Kelemen Kabátban együttes énekese a sajtótájékoztatón kifejtette, rengeteget kapott az evezéstől, szerinte ez az egyik legnehezebb sportág a világon. Horváth kiemelte, hogy az evezés nem csak az élsportolókról szól: remek szabadidős tevékenység. Szerinte ez a sportág egy olyan kikapcsolódási pont lehet az ember életében, ahol mindig jó a társaság és ki lehet menni a szabadba, a vízre mozogni. 

Az utánpótlásban kell erősítenünk

Hirling Zsolt evezős világbajnok és olimpikon, a hazai evezés egyik legnagyobb ikonja szerint a szombati versenynapra látogató vendégektől rengeteget tanulhatnak a magyar evezősök. „Az angolok és az olaszok a királyai ennek a sportágnak” - mondta. „Ezekben az országokban az evezés egy életpálya. Ott a sportolónak nem kell mással foglalkoznia, csak az evezéssel. Nálunk nagyon sokáig az evezősnek kellett menedzselnie, eltartania saját magát, és a sportorvosiját, masszőrjét is magának kellett intéznie. Ez szétszórja az energiát”

A Mandiner kérdésére az evezős olimpikon elmondta, hogy a magyar evezős társadalomnak leginkább utánpótlásban kell felnőnie az angol vagy épp az olasz evezéshez. „Náluk már a fiatal korosztályban is rengeteg evezős klub létezik. Az egyetemi evezés is nagyon erős. Ha egy kiváló versenyző valamiért kidől a sorból, semmi perc alatt előrántanak egy másik ugyanolyan szintű evezőst. Nálunk ez hiányzik: egyszerűen kevesen vagyunk”.

Hirling Zsolt arról is beszélt, hogy ez egy nagyon költséges sportág, és ebben a mai világban minden gazdasági szemléletű. „Az evezésben egy jó nyolcas hajó 6 millió forintnál kezdődik. Komolyabb állami támogatás nélkül nehéz fejlődésnek indulni”

Akár 6 millió forintba is kerülhet egy jó hajó

 

„Az angol evezősöknek több a pénzük”

A sajtótájékoztatót követően ellátogattunk a Hajós Alfréd sétányra, hogy néhány versenyzővel is találkozhassunk. Birtalan Áron, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet fiatal sportolója lapunknak elmondta, hogy szerinte az angol evezősök semmivel nem jobbak a magyaroknál, csak egyszerűen több pénzük van. „A magyar evezés sajnos igencsak alul helyezkedik el a sportok ranglistáján. Magyarországon mindenki kajakozik, pedig ez a legtöbb országban épp fordítva van” - fejtegette Áron. 

Hirling Zsolt szerint fontos, hogy legyen a hazai evezésnek egy egyetemi bázisa. Megkerestünk egy, a versenyen induló egyetemistát. Kíváncsiak voltunk, hogy ő hogyan látja az evezés helyzetét a hazai egyetemeken.

Erős Ábel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója a Mandinernek elmondta, hogy ők épp evezős hagyományt teremtenek az egyetemen. „Sajnos korábban nem volt rendszeres evezős csapata az egyetemünknek. Aztán egy tavalyi versenyre viszonylag spontán módon, az oktatási rektorhelyettes vezetésével megalakult az egyetemi evezős csapatunk. Idén pedig megint elindulunk, és még több verseny van terveben. Remélem ebből szépen lassan hagyomány lesz”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!