Mégis átnevezik a szegedi Ságvárit

2015. május 08. 20:19

Az Index információi szerint átnevezik a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumot, és az intézmény ezentúl a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma nevet fogja használni. A Ságvári „brandet” az intézmény megtarthatja.

2015. május 08. 20:19

Elfogadta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az Emberi Erőforrások Minisztériumának a döntését, ezért összevonják és átnevezik az SZTE általános iskoláját és gimnáziumát – értesült az Index. Az iskola eddig Ságvári Endre nevét használta ezentúl  azonban az intézmény a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést fogja viselni.

Az SZTE szóvivője, Újszászi Ilona szerint a „nevet” az SZTE rektora, Szabó Gábor javasolta. Az EMMI a Hunyadi János, illetve a Szent-Györgyi Albert elnevezéseket tartotta megfontolásra érdemesnek a névvitában. A döntés elfogadásához az iskolák alkalmazotti közösségének, az iskolaszékeknek, a szülői szervezeteknek és a diákönkormányzatoknak is jóvá kellett hagyni a változásokat, illetve a véleményüket ki kellett kérni. A fenti szervezetek egyetértettek a két iskola összevonásával, azonban a gimnázium szülői munkaközössége szerette volna az Endre nélküli Ságvári nevet mint „brandet” megtartani. Cserébe kompromisszumként elfogadták az új nevet is, amelyet a többi véleményező közösség támogatott.

A lap szerint a szinte teljes konszenzus azért tűnik furcsának,mert korábban a kormányt alaposan kiosztó nyílt levelekkel, és több száz fős fáklyás felvonulással tiltakoztak a Ságvári név elvétele ellen.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2015. május 10. 12:47
Ezzel a folyamatos átnevezősdivel tulajdonképpen a valós problémákról próbálják meg elterelni a figyelmet. Az átlagembert sokkal inkább érdeklik a mostani dolgok, mint a 70-100 évvel ezelőtt történtek. Többségüknek semmit nem jelent egy-egy név (pl. Ságvári), vagy nem érdekli, hogy ki volt, és mit csinált, viszont megszokták, és nem szeretnek állandóan az aktuális széljárásnak megfelelő új neveket megtanulni.
pierre bayle
2015. május 09. 18:53
Most az ideológiai vitáktól függetlenül: a cikk szerzője csodálkozik, hogy miért nincs tiltakozás. Megmondom: azért nincs, mert durva zsarolás és egzisztenciális fenyegetés érkezett a minisztérium felől. Ma már senki sem olyan hősies, mint Ságvári volt: féltjük a tyúkszaros fizetésünket és meghunyászkodunk, ennyi.
sine ira et studio
2015. május 09. 13:39
Ami Ságvárit illeti: emlékszem, amikor a baloldal ráment páros lábbal Prohászka Ottokárra, aki 1919-20 táján (de előtte is) azért keményvonalas antiszemita nézeteket vallott. Akkor a jobboldali törzsközönség felháborodottan tiltakozott (és egyébként én is) az ellen, hogy Prohászkát a náci Németország rémtetteinek fényében könyveljék el antiszemitának, mondván, nem tudhatta, mit hoz a jövő. Szerintem ennyit egy Ságvári Endre is megérdemel, az pedig, hogy egy megszállás alatt álló országban valakit közönséges gyilkosnak nevezzenek a karhatalom elleni harca miatt, nevetségesnek tartom.
bakonyibetyar
2015. május 09. 12:27
Kiről nevezzenek a fővárosban, megyeszékhelyen közép- v. felsőfokú oktatási intézményt ? Komcsi-Zsidó tömeggyilkosok közül: a/ Kohn Béla b/ Rákosi -Rosenfeld Mátyás c/ Szamuely-Szanyi Tibor d/ Horn Gyufa Háborús uszítók közül: a/ Tom Lantos b/ Netán Nyau Sajnos még élő, "nemhonos", magyarul beszélő hazaárulók közül: a/ Imre Kertész b/ T.G. Miklós c/ Lendvai-Lőwinger Ildikó d/ Botka László e/ Gyurcsótány Ferenc f/ Hitler Ágens Rasszista cigánysöpredék: a/ Horváth Eledér b/ Kolompá' Orbá' c/ Sztojka Rasszist c.-ok és zs.-ok csicskásai közül: Latyakos beHavazott Henrik a / a felsorolás sajnos folytatható
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!