Józsefváros büszkeségévé válhat – Kocsis Máté a Sorsok Házáról

2015. május 07. 12:49

Schmidt Mária vezetésével tartottak bejárást a józsefvárosi képviselőknek a Sorsok Házában, Kocsis Máté polgármester ezt követően beszélt arról, milyennek találta az épületet.

2015. május 07. 12:49

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületének, valamint a Magyar Művészeti Akadémia vezetői, köztük Fekete György elnök részvételével került sor arra a helyszínbejárással egybekötött prezentációra, melynek keretében Schmidt Mária bemutatta a Józsefvárosi Pályaudvar helyén létesülő emlékhely, a „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” részletes koncepcióját.

Schmidt Mária a bemutatón elmondta: a múzeumkoncepciójának elkészítésekor nagy hangsúlyt fektettek a személyes történetek bemutatására, melyeken keresztül a fiatalok megismerhetik a holokauszt áldozatainak tragédiáját. Az emlékhely megalkotásával megbízott közalapítványt vezető történész szerint a Sorsok Házának meg kell érintenie a látogatókat, hogy elképzelhessék, milyen volt hetven évvel ezelőtt egy szabadsághiányos állapotban, diktatúrában élni.

„Józsefváros hagyományosan nagyszámú zsidó közösségnek ad otthont, így bízom abban, hogy a kerületi iskolások, gimnazisták megismerhetik majd az ő történetük egy tragikus részét is a Sorsok Házában” – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Kocsis kifejtette: az évek óta üresen álló pályaudvar helyén megnyíló múzeum az újjáépülő kerület kulturális vonzerejét is tovább növelheti.

A polgármester a következőket nyilatkozta a bejárást követően:

„Szerintem ez az épület kiváltja azt a döbbenetet a látogatóból, amit egy ilyen múzeumnak ki kell váltania. Különös tekintettel igaz ez a fiatalokra, a gyerekekre, az iskolásokra, hiszen ők azok, akiknek a legtávolabbi lehet ez a fajta tudás, viszont meg kell tanulniuk azt, hogy a magyar történelemnek voltak olyan korszakai, amelyekben magyar honfitársainkat, zsidó honfitársainkat is olyan megpróbáltatások értek, amelyekről azt gondoljuk, hogy bármely korszakát is élje az ország, teljesen elfogadhatatlanok. És tudniuk kell arról, hogy ezek a fájdalmak, ezek a családi tragédiák tettek tönkre életeket.

Ezt bizony nem lehet vizuálisan könnyen megjeleníteni, de szerintem a Sorsok Háza eleget tesz ennek az elvárásnak, építészetileg, tartalmában és koncepciójában is egy olyan figyelemfelkeltő, egy olyan megdöbbentő alkotás lett, mondhatom így, ami kifejezetten Józsefváros büszkeségévé válhat abban az értelemben, hogy valóban egy olyan tudást ad át, amely tudás nélkülözhetetlen a mai fiatalok számára is.”

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bakafa
2015. május 08. 23:17
Micsoda naivitás, hogy Lázár szerint akkor lesz az emlékhely átadva, ha sikerül a zsidókkal konszenzusra jutni. Egymással sem tudnak semmiben megegyezni, akkor miben reménykedünk? Kár volt a "benzinért".
neuhistoriker
2015. május 07. 20:44
Korcsok Háza - Európai Szopatási Központ. Nagyon találó.
neuhistoriker
2015. május 07. 20:43
Lagzira, legénybúcsúra kiadják majd?
korona
2015. május 07. 17:40
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------- HOGY IS VOLT AZ A BIZONYOS BALFOUR-EGYEZMÉNY? Beperelték Nagy-Britanniát Izrael létrejöttében játszott szerepe miatt Kairóban beperelte egy palesztin szervezet Nagy-Britanniát, amiért aktívan hozzájárult Izrael állam létrejöttéhez az első világháború idején – adta hírül kedden a Daily News Egypt című napilap. A keresetet benyújtó szervezet célja, hogy “helyreálljon a palesztinok joga a földjükhöz, amelyet elrabolt tőlük” az 1917. november 2-án kiadott, úgynevezett Balfour-nyilatkozat. A szóban forgó levélben Arthur James Balfour egykori brit külügyminiszter afelől biztosította a hazájában tevékeny cionista mozgalom vezetőjét, hogy kormánya támogatja egy “zsidó nemzeti otthon megteremtését Palesztinában”. A nyilatkozat óva int ugyanakkor minden olyan lépéstől, amely “megsérti a meglévő palesztinai nem zsidó közösségek polgári és vallási jogait”. A kereset elbírálása során egy kairói bíróság hétfőn úgy határozott, hogy az ügy a hatáskörébe tartozik. A Palesztin Népi Kampány az Egyesült Királyság Bepereléséért nevű szervezet alapítójának célja Nagy-Britannia felelősségre vonása a “palesztin nép ellen elkövetett izraeli bűnök miatt”. Vezetője, Avani Al-Hábet szerint az eljárás célkeresztjében a brit miniszterelnök áll, de a bíróság hétfői döntése után Franciaországot, Németországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat, valamint az egyiptomi külügyminisztériumot és az ENSZ-t is bevonni készülnek a perbe. A kairói brit nagykövetség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az ügyről szóló sajtójelentéseket ugyan ismerik, hivatalos értesítést azonban nem kaptak a bíróságtól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!