Több tízmilliárd forint juthat kastély- és várrekonstrukcióra

2015. május 06. 21:39

Harmincöt kastély és huszonnyolc vár újulhat meg országszerte abból a több tízmilliárd forintból. A Forster Központ elkészítette azt a Budapest világörökségi helyszíneire kiterjedő veszélytérképet is, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos állapotban lévő épületekre.

2015. május 06. 21:39

Harmincöt kastély és huszonnyolc vár újulhat meg országszerte abból a csaknem 100 milliárd forintból amelyet a Kastély- és a Várprogramon keresztül fordítana az érintett területekre a Forster Központ – mondta el Sághi Attila az intézmény vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este.

 
A kastélyprogram már célegyenesben van, a kormány elfogadta a programot és megadta a projekt előkészítéséhez szükséges finanszírozást, a források nagy részét, 33 milliárd forintot azonban európai uniós pályázatokból kell megvalósítani – fejtette ki Sághi Attila.
 
Az elnök arról is beszélt, hogy a kastélyokon kívül 28 vár is megújulhat, az ehhez kapcsolatos projekt előkészítése is megtörtént. Ezek a helyszínek 19 milliárd forint uniós és nagyjából 6 milliárd forint hazai forrás bevonásával hozhatók rendbe.
 
Sághi Attila a műsorban arról is beszélt, hogy a központ elkészítette azt a Budapest világörökségi helyszíneire kiterjedő veszélytérképet is, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos állapotban lévő épületekre.
 
„Az Andrássy úton és szűkebb környezetében 300 épületet vizsgáltunk meg részletesen, ezek közül 26-nál találtunk komoly problémákat” – mondta el, majd hozzátette: az állami tulajdonban lévő ingatlanoknál a tulajdonoshoz fordulnak, és javaslatokkal élnek, hogyan lehet megoldást találni a problémákra, minden más területen pedig tanácsadóként műszaki és jogi segítséggel szeretnék támogatni a lakóközösségeket, beruházókat.
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 06. 22:08
Csaknem. JutHAT. MegújulHAT. S ebben mi a tény, mi a hír? Ez csak üres duma így. Ötösöm is leHET a lottón. És? Ez nem hír.
sersem4
2015. május 06. 21:57
Indul az új Közgép. Ha már leállitották az stadionépitéseket,majd az M4 is eltünt a békanyálban,most kezdődhet a kastélyprogram. Remélem a Szijártóét is megvizsgálták a szakértők,hátha ki kellene egésziteni pár szobával,meg egy golfpályával,hogy visszaálljon az eredeti állapot.... A végén lesz kastély pályázat is,csak trafiktulajdonosoknak.... A Központi Bizotság tagjai komplett várakat sorsolnak ki maguk között fácánvadászat közben,egy londoni,meg egy párizsi közpénzes kúrás között.... Nagy szükség van ezekre a várakra,miközben közeleg a világháború,de egy fránya helikoptere sincs az országnak,még Hende főhonvéd szerint is csak elméleti védelmet jelent a NATO tagságunk...de sebaj! 100 milliárd ide,vagy oda,nem számit! Főúr,egyszer élünk,hozzon még egy doboz gyufát! A várak még jól jöhetnek az iszlám martalócók ellen,legalább nem kell sokat keresgélniük a nádasban a szétszaladt főgeciket....
Fakutya Vigyora
2015. május 06. 21:50
Navégre. Szégyen és gyalázat, amit a cselédfattyú bolsevikok műveltek ezekkel a történelmi értékekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!