Brókerbotrány: őrizetbe vettek négy embert

2015. március 06. 13:26

A Magyar Nemzeti Bank feljelentése nyomán a Hungária Értékpapír Zrt. négy vezetőjét vette őrizetbe a rendőrség sikkasztás gyanúja miatt. Orbán Viktor péntek reggel épp arról beszélt: ha ő irányítaná az igazságügyet, akkor a csalók már mind börtönben lennének.

2015. március 06. 13:26

Négy embert vettek őrizetbe pénteken sikkasztás gyanújával a jegybank feljelentése nyomán indult eljárásban – közölte a rendőrség. A nyomozók házkutatást is tartottak és iratokat foglaltak le – írja az Index.

A hvg.hu-val a rendőrség azt közölte: az őrizetbe vett személyek a Hungária Értékpapír Zrt. vezetői, az ügyészség már kezdeményezte is az előzetes letartóztatásukat. A társaság engedélyét pénteken függesztette fel részlegesen a jegybank. 

Orbán Viktor épp péntek reggel beszélt arról a Kossuth rádióban: ha irányíthatná az igazságszolgáltatást, akkor a csalássorozat elkövetői már mind börtönben lennének.

Pénteken közben az MSZP is feljelentést tett a Buda-Cash ügyben bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón azzal indokolt: ki kell derülnie, hogy az ügyben milyen szerepe van a Fidesznek, az államigazgatási és a kormányzati szerveknek.

Azt mondta, hogy a DRB-bankcsoport tagjai másfél éve még takarékszövetkezetek voltak, azokat a Fidesz segítségével alakították bankká. Ezekből a bankokból alig egy év alatt eltűnt 100 milliárd forint, majd végül a Fidesz segítségével bedöntötték a bankokat - tette hozzá. Az ellenzéki politikus úgy értékelt: ez a bankcsoport és a korábban tönkrement Széchenyi Bank is azért alakult meg, hogy ki lehessen venni belőlük százmilliárdokat.

Lukács Zoltán azt mondta, a felügyeleti és a kormányzati szervek nem tettek meg mindent ezeknek a pénzintézeteknek a megfelelő ellenőrzéséért, akkor ugyanis nem tűnhetett-e volna el az ügyfelek pénze. Az MSZP ezért azt sürgeti, hogy ne csak a brókercég és a bankcsoport tulajdonosainál vizsgálódjanak, hanem az állami szerveknél is – hangoztatta.

A Fidesz a Buda-Cash üggyel összefüggésben volt szocialista pénzügyminiszterek meghallgatását javasolja. A parlament gazdasági bizottsága László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost is meghallgatná, valamint Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági elnökét és Farkas Ádámot, a pénzügyi felügyelet korábbi vezetőjét. 

Mindannyiuknak válaszolniuk kell, miért könnyítették meg a brókercégek garázdálkodását, mit tudtak a csalásokról, és ha tudtak róla, miért nem léptek fel ellene kellő időben” – írta a Fidesz-frakció a közleményben. Ebben megismételték: a Buda-Cash-ügyet szocialista brókerbotránynak tartják, mert „a keményen dolgozó kisemberek pénzének eltüntetését a szocialisták törvénymódosításai tették lehetővé, és Bajnai Gordon szocialista kormánya láthatóan megbízott a Buda-Cash vezetőiben”.

A gazdasági bizottság hétfői ülésének a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata szerint a Mi vezetett a Buda-Cash-brókerbotrányhoz? című napirendi ponthoz az említetteken kívül meghívták Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét is.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. március 07. 10:40
Ha én bevallok egy gyilkosságot, az biztosítja, hogy nem tartóztatnak le? Ez tényleg egy lego-land.
kitiltott
2015. március 06. 23:23
Kiváncsi lennék a Tölgyesi azonos e az SZDSZ es tölgyesi vel
Sertés Ákos
2015. március 06. 22:31
Ez is jó Itthon vannak a Buda-Cash vezetői Megszólalt a brókerház vezérigazgatójának ügyvédje. Nem igaz, hogy külföldre szöktek a vezetők és azt is tagadják, hogy bizonyítékokat tüntettek volna el. Nem menekültek külföldre a Buda-Cash vezetői – mondta a HVG-nek Bánáti János, aki Tölgyesi Péter vezérigazgató ügyvédje. „Itthon vannak és a hatóságok rendelkezésére állnak” Pedig Polt Pot és szij ártó személyesen intézte nekik a biseau-guineai útlevelet De hát ők már tudják hogy úgysem esik bántódásuk Banditisztánban
Sertés Ákos
2015. március 06. 22:28
Azért nevezzük meg az elkövetőket is, mivel a "polkorrekt" zsidómédia valamiért elhallgatja Tölgyesi Péter vezérigazgató Ez az szdsz-es tölgyesi, orbán haverja? Biztos nem névrokonság, sabbath van, most kell vele interjút lészíteni, ha megtagadja, világos a képlet a két vezérigazgató-helyettes, Varga Péter és Gyarmati János
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!