A Miniszterelnökség támogatja a Sorsok Háza megnyitását

2015. március 02. 16:16

A Miniszterelnökség semmiben sem akadályozza a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza megnyitását, az emlékhely létrehozásában kiemelten fontosnak tartja a magyarországi zsidó közösség és a szakma egyetértését – jelentette ki a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-nek.

2015. március 02. 16:16

Latorcai Csaba ezt arra válaszul közölte, hogy a Sorsok Házának szakmai koncepcióját kialakító Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szándékosan akadályozza az emlékhely megnyitását, ám az alapítvány szeretné folytatni a megkezdett munkát, hogy az intézmény megnyithassa kapuit a józsefvárosi pályaudvar volt területén. A közalapítvány az MTI-nek hétfőn küldött közleményében értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Miniszterelnökség a Sorsok Házáról 2013 őszén készített belső munkaanyagot végleges koncepciónak beállítva hozta nyilvánosságra.

Az ügy előzménye – a Népszabadság hétfői cikke szerint –, hogy a józsefvárosi intézményről a Miniszterelnökség egy dokumentumot küldött szét véleményezésre, az anyagot a Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója jegyzi. A lap történészeket és zsidó közösségek vezetőit idézte, akik az anyagot nem tartották szakmailag megfelelőnek. Az MTI megkeresésére a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára reagálásában azt mondta: a Miniszterelnökség nem akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, sőt „kifejezetten abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb megnyithassa a kapuit az intézmény”.

Tény azonban – folytatta Latorcai Csaba –, hogy egy ilyen emlékhely csak a zsidó közösség és a történész szakma egyetértésével jöhet létre, ezért is küldte ki nekik észrevételezésre a Miniszterelnökség a Sorsok Házához készült előzetes szakmai és kiállítási koncepciót. A helyettes államtitkár cáfolta, hogy ezt végleges koncepcióként beállítva küldték volna szét, mint mondta, a kísérőlevélben is az állt, hogy „előzetes szakmai és kiállítási koncepcióról” van szó.

Hozzátette, a Miniszterelnökség is most, a közalapítvány nyilatkozatából értesült arról, hogy a koncepciónak van esetleg egy „frissebb” változata a rendelkezésre álló változatnál, de a konszenzus érdekében – ha megkapják – készek ezt is megküldeni véleményezésre a Zsidó Közösségi Kerekasztal tagjainak.

A helyettes államtitkár többször is hangsúlyozta: elképzelhetetlen, hogy a Sorsok Háza a magyarországi zsidó közösség és a szakma egyetértése nélkül nyisson meg. „Mindenféleképpen úgy kell ennek az intézménynek létrejönnie, hogy ezt a konszenzust bírja, ellenkező esetben nem lesz Sorsok Háza” – jelentette ki Latorcai Csaba.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. március 02. 18:13
Azt hittem, hogy épeszű emberként azt jelentik be, hogy semmiképpen sem lesz. A pénzt az élőkre, az oktatásra, az egészségügyre, a fiatalok munkahelyteremtésére fordítják. Többet között ezért is buktak Veszprémben, s fognak bukni Tapolcán, s ha így haladnak 2018-ban is. A választók 2018-ban nem fognak felejteni. Megérdemlik. Orbánról a Parlamentben ma is csak az önteltség, a gőg sugárzott.
csuka
2015. március 02. 16:50
Már aggódtam, hogy nem támogatja. Azt hittem, inkább az éhező gyerekeknek adnak ételt. Most már nyugodt vagyok...
Agnieszka
2015. március 02. 16:50
Lehet, h. olyan stádiumban van már a projekt, h. nem lehet újrahasznosítani, még kevésbé abbahagyni, viszont hiú remény konszenzuson alapuló döntésre számítani akár a történész "szakma", akár a zsidó közösség képviselői között Schmidt Máriával és ez nem Schmidt Mária emberi vagy szakmai gyengesége miatt van így. Schmidt Máriát is félre lehet állítani, persze, de ez sem szülne jó vért. Reménykedjünk, h. mégsem, de talán nem kellett volna hagyni, h. ide fusson ki egy nem kis pénzbe kerülő, jó szándékú kezdeményezés, el sem kellett volna kezdeni, miután a patnerek együttműködési készségből már bemutatót tartottak a Szabadság téren. A falusi kisiskoláknál jobb helyen lett volna pénz. Talán legjobb lenne MOST mégiscsak befejezni a pazarlást, mentve a menthetőt. Normális család, normális iskola egészen jól, s mi több, költséges, vitára okot adó beruházás nélkül is egész jól el tudja a gyermeket igazítani a 1939-45 évek tragikus történelmében.
Greffiti
2015. március 02. 16:23
Teljesen értelmetlen, fölösleges pénzpocsékolás. Semmi szükség nincs rá. A gyerekeinket akarják bűntudatra nevelni? 7o éve meghalt emberek, hagyjanak már békén bennünket velük. Ma Magyarországon is de mos Kárpátalján is nagyon sok magyar nyomorog, éhezik. Őket kell segíteni, és hagyni már a 7o éve halottakat nyugodni, na és persze bennünket is békén hagyni már ezzel a témával végre. Minél jobban erőltetik, annál inkább visszataszító lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!