Lázár: Az ország megerősítésében a művészeknek döntő szerep jut

2014. október 05. 15:05

Magyarország megerősítésében a magyar művészekre döntő szerep hárul, ezért a kormányzat kiemelten fontosnak tartja támogatásukat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat vasárnapi megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

2014. október 05. 15:05

Magyarország megerősítésében a magyar művészekre döntő szerep hárul, ezért a kormányzat kiemelten fontosnak tartja támogatásukat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat vasárnapi megnyitóján, Hódmezővásárhelyen. 

 
Lázár János közölte: a magyar művésztársadalom még ma sem kapja meg azt a támogatást, amely megilletné, és amely jól bizonyítaná, milyen óriási szükség van a művészetre.
 
A kormány a következő esztendőkben különösen fontosnak tartja, hogy a magyar művésztársadalom méltó támogatásban részesüljön – tette hozzá.
 
A miniszter kitért arra is, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora szükség van a több mint négyezer, vidéken élő magyar művész támogatására.
 
Lázár János kifejtette, a kormány szeretné elérni, hogy a következő évek gazdasági fejlődéséből és növekedéséből a magyar mecenatúra is kivehesse részét, és a magyar művészet a hazai gazdaság ereje által is gyarapodjon és önkifejezési lehetőséget kapjon.
 
A politikus beszédében ifj. gróf Andrássy Gyulának, a monarchia utolsó külügyminiszterének, a magyar mecenatúra megalapozójának a magyar nemzeti kultúrfölényt első ízben megfogalmazó szavait idézte.
 
Lázár János úgy fogalmazott, ha a kor legliberálisabb politikusainak egyike, a páratlan ízlésű műgyűjtő megengedhette magának, hogy nemzeti kultúrfölényről gondolkodjon, legyünk bátrak ahhoz, hogy a magyar művészet támogatásával mi is megengedjük magunknak 2014-ben azt a mondatot: „ez a nemzet és ez az ország a művészek és a művészet által lehet naggyá”.
 
A Vásárhelyi Őszi Tárlat Magyarország egyedi, 1954 óta minden esztendőben megszervezett kortárs képzőművészeti kiállítása. Sehol máshol nincs példa az országban arra – de Európában is csupán néhány helyen van, ilyen a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.
 
A december 7-éig látogatható kiállításon, amelynek meghatározó műfaja a festészet, 155 művész 213 alkotását láthatja a nagyközönség. A kiállítás megnyitóján húsz elismerést osztottak ki: a tárlat fődíjával járó Tornyai-plakettet Szabó Ábel festőművész, a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat pedig Szabó Klára Petra képzőművész nyerte el.
 
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. október 06. 12:28
Hát a filmes kaszinója biztosan erősödni fog.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. október 05. 22:51
Művészet? Mint a náci német és az összes komcsi országban. Tankönyvek után a művészet. Kurvára ráérnek fasizsta barátaink. Jól megtanultak a komcsik nyelvén beszélni.
orion
2014. október 05. 17:09
Ezt is? http://444.hu/2014/10/05/tizenot-percig-uvoltott-a-nemet-megszallasi-emlekmunel/ Mert akkor lenyomok neki egy-két sallert. A művésznőnek is, ha felénk kezd ordibálni. (Mondjuk a Horn-szobornál. Vagy ott nem akar?)
berzsian56
2014. október 05. 16:52
A magyar művécccekre semmilyen döntő szerep nem hárul, mert rettenetes szomorúsággal kell tudomásul vennünk, hogy a művécceink kevés kivételtől eltekinve nem azon fáradoznak, hogy értelmezzék, a mai európai viszonyokat. Ehhez semmilyen megélt , feldoldoznivaló ismeretekkel nem rendelkeznek, vagy ha igen akkor szarnak rá nagy ívben és követik a piacképes trendi viszonyokat. Semmit nem akarnak megmutatni, csak ott lenni a politikailag behatárolt európai piacon.. A lényeg a témaválasztás: a holokausztfilmek ideje lassan lejárt, mert a nézők besokalltak tőle, most a harmadik világ felé való kitekintés, a családon belüli erőszak, a gyógyszergyárak által szponzorált járványfílmek ideje jött el. A nemi dentitás zavarai, ahol férfiak csókolják egymást szájon , túrnak ahová lehet,és a horror egymásra licitál. Mit fogunk nézni akkor , ha csömör ennek is véget vet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!