Kárpótlást adna a gazdáknak a Jobbik

2014. szeptember 14. 16:49

A Jobbik törvénymódosítást kezdeményez az agrárszektor hazai forrásból történő, orosz szankciók miatti kárpótlása ügyében. A párt helyesnek tartja a kétgyermekes családok adókedvezményének növelését.

2014. szeptember 14. 16:49

A Jobbik törvénymódosítást kezdeményez az agrárszektor hazai forrásból történő kárpótlása érdekében, azt követően, hogy a párt szerint a Földművelésügyi Minisztérium mulasztása miatt esett el az ágazat az orosz embargó miatt juttatandó brüsszeli támogatástól. Magyar Zoltán országgyűlési képviselő vasárnap az agrártárca budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 3 milliárd forintot biztosítana elsősorban az őszi betakarítású gyümölcsök termelőinek, közöttük az almatermelőknek. Kijelentette: ők azért nem jutottak hozzá a brüsszeli forráshoz, mert szerinte a tárca „elfelejtett elküldeni egy e-mailt”. Az ellenzéki politikus ezért Fazekas Sándor miniszter távozását követelte, és közölte azt is, hogy pártja demonstrációkat kezd a jövő héten az érintett megyékben. Korábban az MSZP szólította fel távozásra a minisztert, mert szerintük a tárca késve írta ki az Európai Bizottság uniós gazdák segítésére felajánlott orosz embargós forráskeret-pályázatot.

A Jobbik vasárnap arról is közleményt adott ki vasárnap, hogy helyesnek tartja a kétgyermekes családok adókedvezményének növelését, de további intézkedéseket is vár. Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte a kétgyermekesek családi kedvezményének tervezett megduplázását, s emlékeztetett, hogy a Jobbik korábban már kezdeményezte ezt a lépést. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy megkésettnek tartják az intézkedést, mert az elmúlt időszakban fokozottabb anyagi ösztönzés híján, egzisztenciális félelemből meg nem született gyermekek hiánya szerinte az ország amúgy is súlyos demográfiai válságát tovább mélyítette. A jobbikos politikus értékelése szerint az évi 55-60 milliárd forintra becsült összeggel a Fidesz-kormány eddig megkárosította a kétgyermekes családokat.

Novák Előd arról is beszámolt: kezdeményezik a negyedik gyermek utáni adókedvezmény gyermekenkénti összegének emelését. Emellett szükségesnek tartják, hogy egyebek mellett a tömegközlekedés, táboroztatás, közétkeztetés esetén a második gyermektől járjon támogatás. A párt továbbra is szorgalmazza azt, hogy a gyermekneveléshez szükséges termékek áfáját csökkentsék 5 százalékra.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. szeptember 14. 20:53
A "A párt továbbra is szorgalmazza azt, hogy a gyermekneveléshez szükséges termékek áfáját csökkentsék 5 százalékra." pedig annyit, hogy Novák Elődnek annyit illene már tudni; az ÁFA nem személyekre, a személyek helyzetére van megállapítva, hanem árúcsoportokra.
Berecskereki
2014. szeptember 14. 20:48
Valami nem stimmel a Jobbik állításában, hogy "a párt szerint a Földművelésügyi Minisztérium mulasztása miatt esett el az ágazat az orosz embargó miatt juttatandó brüsszeli támogatástól." Az MVH honlapján a következő tájékoztató olvasható: "Tájékoztatás - zöldség-gyümölcs rendkívüli intézkedések Az Európai Bizottság augusztus 30-án (szombaton) megjelent rendeletével az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó rendkívüli és ideiglenes támogatási intézkedéseket nyitott meg - 125 millió Eurós keretösszeggel - az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítése érdekében. Magyarország már az intézkedési javaslat tárgyalása során jelezte, hogy magasabb keretösszeg lenne indokolt. Szeptember 5-én a Bizottság tájékoztatta a tagállamokat, hogy számtalan helytelen előzetes igénylés érkezett be, amelyek a kiadott jogszabály nem megfelelő értelmezéséből fakadó hibákat tartalmaztak, egyben kérte a tagállamokat, hogy korrigálják azokat. Szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt. Az előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Az eredeti célkitűzéseinek elérése érdekében a Bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására. A bizottsági közleményeket követően Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelős felhasználása ténylegesen megvalósuljon, és a kitűzött célok elérésére valóban alkalmas eszköz kerüljön bevezetésre. Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, azonban az intézkedésre igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226 jelentkező adott be előzetes igénylést. FM Sajtóiroda" http://www.mvh.gov.hu/
USsange
2014. szeptember 14. 17:44
Szavazatot vásárolna a jobbik. Már csak kell keríteni valakit, aki kifizeti helyettük az árát. :)
TÖRD ÖSSZE A TV-D!
2014. szeptember 14. 17:39
ostoba populizmus, inkább tárolókapacitást kellene bővíteni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!