Navracsics: Princip lövése szülte a huszadik századot

2014. június 28. 13:46

Navracsics Tibor szerint történelmi szükségszerűségek nem léteznek, így csak a döntéshozók akaratán múlik, hogy milyen utat választanak – mondta a külügyminiszter Veszprémben, a szarajevói merénylet századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

2014. június 28. 13:46

A politikai döntéshozók akaratán múlik, hogy melyik utat választják – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az első világháborút kiváltó szarajevói merénylet századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen szombaton Veszprémben. Navracsics Tibor úgy fogalmazott: sokan állítják, hogy az első világháború kirobbanásához szükségszerűen vezettek a rosszindulatú politikai törekvések. Ma, a 21. században már tudjuk, hogy történelmi szükségszerűségek nem léteznek, a történelem sohasem kikerülhetetlen események sorából áll. Mindig több út áll előttünk, és a döntéshozók jellemén, akaratán múlik, hogy melyik utat választják – tette hozzá.

A miniszter azt mondta, Gavrilo Princip pisztolylövése, amely kioltotta Ferenc Ferdinándnak, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösének életét, megszülte a 20. századot, az első világháborút lezáró békerendszert, a második világháborút és „mindazt a szenvedést, amit a 20. században az emberiségnek el kellett viselnie”. Az első világháborúban ismerkedett meg a világ a totális háborúval, amely a hadműveletek áldozataink számát és a katonai veszteségeket tekintve pusztítóbb volt, mint a második világháború – mondta a politikus. Hozzátette: az első világháború fordulópontot jelentett az európai gondolkodásban, hiszen először jelent meg az a gondolat, hogy az európai kultúra zsákutcába került, olyan útra tévedt, amelyből nincs visszaút. Ezért azt mondhatjuk szimbolikusan, hogy a 20. század kezdetét jelentette az első világháború kitörése, azét a korszakét, amely az erőszak, a totalitarizmus és a hamis megváltások évszázada – fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor kijelentette: a bolsevizmus, a fasizmus, a nemzeti szocializmus is az első világháborúra akart választ adni, az örökségével akart szakítani. „Az embertelen rendszerek mind az első világháború következményei” – tette hozzá. Nem lett igazságosabb a világ az első világháború után, hiszen Közép-Európa, amely korábban képes volt megőrizni integritását, a világháború után széthullott – jelentette ki a politikus.

1989 ismét azt az ígéretet, hozta, hogy leszámolhatunk a fájdalmas örökséggel (…), huszonöt év telt el azóta, és most is azt mondhatjuk, hogy még nem tudtunk szabadulni az első világháború bilincseitől” – mondta Navracsics Tibor. Hozzátette: hiába próbáljuk kézfogással, tárgyalásokkal áthidalni a bizalmatlanságot Közép-Európa nemzetei között, még sokat kell tenni ahhoz, hogy azt mondhassuk: átléptünk az első világháború okozta katasztrófán, és soha többé nem történhet meg, hogy ebben a térségben a nemzetek egymás ellen forduljanak.

Az ünnepség a Veszprémi Petőfi Színház Levelek a lövészárokból című előadásának részleteivel folytatódott, majd koszorúzással zárult.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2014. június 29. 16:10
"... Navracsics valaha gondolkodó lény volt. Sőt, rá is játszott az emberarcú fideszes szerepére. Az elemzők pedig, akik korábban kollégái voltak, vagy diákjai, esetleg tagtársai valamilyen gittegyletben, mértéktartó, intelligens kultúremberként ábrázolták őt, és csak azt nem voltak hajlandóak észrevenni, ami orruk előtt zajlott, hogy Orbán nagyúr már akkor harci droidot faragott belőle, mikor beküldte méltó társával, Semjén Zsolttal tartani a frontot a vörös veszedelemmel szemben, amíg ő a büfében múlatta az időt, vagy dekázgatott a frakcióirodán... Navracsics négy kemény év alatt bizonyította alkalmasságát, teljesítette az elvárt szintet, amelyet jó fideszes hűbéri szokás szerint a felcsúti magánrezidencián ellenőriznek. Kiváló alapanyagból tökéletes végeredmény született. Karaktere nincs. Véleménye nincs. Súlya nincs. Jutalmul kinevezték lábtörlőnek....."
indiáner
2014. június 28. 22:49
Mexikó meg VB döntőt játszik Hapsburgok nélkül.
vakhangya3
2014. június 28. 21:45
"""Navracsics: Princip lövése szülte a huszadik századot""" A jövő EU-s biztosát hallották. Lövésed sincs hozzá Navra.....
indiáner
2014. június 28. 20:51
Tippmixtóni meg megsúghta, hogy nem esnek ki a brazilok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!