Ezer nap

2014. április 04. 07:35

A főváros szívében, mindenki szeme láttára évtizedekig pusztulni hagyni egy városképi szempontból is kiemelkedően jelentős műemléket: ez sok országban nehezen elképzelhető, nálunk megtörténhetett.

2014. április 04. 07:35
Tölgyesi Gábor

A pénzt csak kivették innen, vissza semmit sem forgattak: egy 1980-as baleset után végül 1984-ben zárták be az életveszélyessé vált ifiparkot. A főváros szívében, mindenki szeme láttára évtizedekig pusztulni hagyni egy városképi szempontból is kiemelkedően jelentős műemléket: ez sok országban nehezen elképzelhető, nálunk megtörténhetett. S bár voltak olyan döntéshozóink, akiket ez nem érdekelt vagy csak zavart egy kissé, voltak olyanok is, akiket – építészekkel, urbanistákkal, műemlékvédőkkel egyetemben – a Várkert bazár sorsa sosem hagyott nyugodni. Még akkor sem, amikor épp minden reménytelennek tűnt.

Elsősorban nekik, valamint az Európai Unió és a magyar állam támogatásának köszönhető, hogy április 3-án, Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulóján a Várkert bazár műemléki épületei újjávarázsolva megnyíltak. Az elmúlt évek, hónapok és napok műemléki ünnepei után egy újabb ámulat. A tiszteletteljes, harmóniára törekvő kortárs építészeti részletek, megoldások láttán nem publicisztikai fordulat azt állítani: a Várkert bazár most szebb, mint újkorában. Igaz, a csoda még fokozható: a bazár műemléki épületeinek rekonstrukciója után augusztus végéig a neoreneszánsz kert is megújul.

Ezer nap: mindössze ennyi időre volt szükség a munkálatokhoz. S Budapest és persze az egész ország nemcsak egy újjászületett műemlékkel, hanem új kiállítóhelyekkel, alkotóműhelyekkel, kulturális rendezvényteremmel gazdagodott. Pláza helyett: ez is egyfajta értékrend, világnézet.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. április 04. 15:14
Hálát adok az Égnek,hogy a kortársa lehetek ennek a Szent Embernek,a Felcsúti Prófétának!
*ufó*
2014. április 04. 09:02
tényleg megnyílt ? jövő héten mi is lesz a program ? hadd halljam :) ja, hogy még csak félig van kész, augusztusban adják át, ééértem :) még mielőtt beugatna valaki senki, ezt a lépést már nagyon régen meg kellett volna lépni, akár az első orbán kormány idején is, a szocikat hadd ne írjam, hiszen nem hozzájuk mérik a fidesz fantasztikus hiper-super teljesítményét ugye :)
Bro222
2014. április 04. 08:31
Minden egyes megújult tér, minden egyes megújult épület emlékeztetőként áll, hogy semmiképp sem szabad visszaengedni a Demszky-féle liberobolsevik társulatot. Nagyon sok még a teendő. Életet kell lehelni a régi épületekbe, fel kell újítani a BKV gépparkját és útvonalait és még sorolhatnám. Októberben is újrázni kell...
paraklétosz
2014. április 04. 07:38
Úgy hallom, nem csak az EU, de az ellenzék is hozzájárult. Egy molinóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!