Szijjártó szerint a rezsicsökkentésről szavazunk áprilisban

2014. február 19. 07:38

A külügyi államtitkár Dunaföldváron azt mondta: áprilisban az emberek szavazhatnak a rezsicsökkentőkre vagy a rezsinövelőkre, és reméli, hogy a nagy többség a rezsicsökkentésre szavaz majd a rezsiköltségek helyett. Szijjártó Péter beszélt a paksi bővítésről is, amelyről azt mondta: ennél jobb üzletet most nem lehetett volna kötni.

2014. február 19. 07:38

A polgárok az áprilisi országgyűlési választáson szavazhatnak azokra, akik csökkentették a rezsit, vagy azokra, akik nyolcéves kormányzásuk alatt tizenötször növelték a rezsiköltségeket – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár kedden Dunaföldváron, az utolsó rezsifórumon. Azok a pártok, akik most „Gyurcsány Ferenc forgatókönyvének megfelelően összeálltak”, harcosan és nyíltan kiállnak a rezsicsökkentés ellen, világossá tették, hogy kormányra kerülések esetén visszavonják a rezsicsökkentést – fogalmazott Szijjártó Péter a város művelődési házában, csaknem kétszáz érdeklődő előtt tartott fórumon, amelyen a rezsicsökkentéshez kötődő kormányzati lépésekről számolt be. „Reméljük, hogy nagy többségben a rezsicsökkentésre fognak szavazni a rezsiköltségek helyett” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy ma húsz százalékkal kell kevesebbet fizetni a földgázért és az áramért, mint egy évvel ezelőtt, és csökkent a távhő, az ivóvíz és a szemétszállítás díja. Három lépésben még biztosan csökkenni fog a rezsi: április 1-től a gáz ára 6,5,  szeptember 1-től az áram ára 5,7, október 1-től pedig a távhő ára 3,3 százalékkal. A kormány energiabiztonsági intézkedései megteremtik a lehetőségét a hosszú távon is fenntartható rezsicsökkentésnek – fűzte hozzá.

A kérdésre, miszerint milyen kormányzati szándék van a vállalkozók energiaköltségeinek csökkentésére, az államtitkár azt mondta: a jövő versenyképességének első záloga az, hogy hol lesz a legolcsóbb az energia. Ezért Magyarországnak is törekednie kell arra, hogy a lehető legolcsóbb energiát szolgáltassa a vállalkozások számára – tette hozzá. A kormány ezt szolgáló energiapolitikai beruházásai között említette a szlovák és a magyar gázvezetékrendszer összekötését, a Déli Áramlat gázvezeték építésében való részvételt, és az Oroszországgal való „sikeres nukleáris együttműködés” folytatását. Folyamatosan vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása mikor jut el oda, hogy jelentős állami támogatás nélkül ésszerű megoldást jelent – fogalmazott.

A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáról kötött orosz-magyar megállapodásról azt mondta: ennél jobb üzletet most nem lehetett volna kötni biztonsági, költségvetési és munkahely-teremtési szempontból. „Sokan titkos paktumokról beszélnek: én ott ültem azon a tárgyaláson is, amelyen a miniszterelnök úr Putyin elnökkel tárgyalt. Ez az ügy más kétoldalú kérdéssel nem volt összekötve” – hangoztatta az államtitkár, akinek megszólalásait rendre taps kísérte.

Hirt Ferenc, Tolna megye 3-as számú, Paks-Tamási választókerületének fideszes képviselőjelöltje az atomerőmű kapcsán megjegyezte: a szocialistáknak mást jelent a rezsicsökkentés, mint a Fidesznek. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc, majd a Gyurcsány-kormány alatt a szocialisták „nem két kézzel, hanem két karral hordták ki a pénzt, több mint hatmilliárd forintot” az atomerőműből.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. február 19. 21:51
Orbán remek stratéga, így rájött, hogy az a nyerő, ha a kampányát a hülyékre alapozza. Egyrészt, mert ők többen vannak, másrészt, mert kiszámíthatók.
dobzselaci
2014. február 19. 11:34
Ez az Péter, még többet, még hangosabban! Lehetsz te is mikola!
Berecskereki
2014. február 19. 11:29
Paksról tárgyalt titokban Mesterházy az atomóriással http://mno.hu/belfold/paksrol-targyalt-titokban-mesterhazy-az-atomoriassal-1211806
Felebarát
2014. február 19. 11:23
ember csökkent? és az állam ezért mi pluszt fizet? tényleg csökkent, vagy csak a szolgáltató lett lenullázva, meddig tartható az állapot, mikor van az , hoyg a szolgáltató nem tudja ellátni emiatt a feladatát...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!