Kezdődnek az I. világháborús centenáriumi megemlékezések

2014. január 02. 08:36

Rétvári Bence közlése szerint a kormány Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság néven felállította azt a testületet, melynek feladata a magyarországi megemlékezések koncepciójának, és az első világháborút, a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervének kidolgozása.

2014. január 02. 08:36

A 2014-es évvel megkezdődnek Magyarországon is az első világháború századik évfordulójára történő megemlékezések, a kormány a központi rendezvények mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is szeretné megadni a lehetőséget a méltó emlékezésre – mondta közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence közlése szerint a kormány Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság néven felállította azt a testületet, melynek feladata a magyarországi megemlékezések koncepciójának, és az első világháborút, a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervének kidolgozása. Az emlékbizottság a központi projektek mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is meg kívánja adni a lehetőséget a méltó megemlékezésre, ezért 2014 januárjától pályázatokat hirdetnek majd. A méltó megemlékezésre több száz millió forintot különített el a kabinet – jelezte. 

Az államtitkár felidézte, hogy novemberben már volt egy emlékező rendezvény Európa Nagy Háborúja és az új világrend születése címmel nemzetközi történész konferenciát rendeztek. Kiemelte: összenemzeti feladat emlékezni az első világháborúra, és annak hősi halottaira. Fontos megismerni azon okokat, melyek az európai történelem egyik legnagyobb katasztrófájához vezettek, megismerni annak valódi lefolyását, majd az azt lezáró békeszerződéseket, és azok következményeit. Emlékeztetett: az első világháborúban több mint 350 ezer magyar honvéd halt meg 1914 és 1918 között, ami majdnem kétszerese a második világháborúban elesettek számának.

Rámutatott: az első világháború a magyarság számára mind a mai napig kiemelkedő jelentőséggel bír, még akkor is, ha a jelenlegi generációk – köszönhetően elsősorban az 1947 és 1990 közötti érának, és az azután is változatlan formában hozzá kapcsolódó narratívának – semmiféle kapcsolatot, és ennek következtében jelentőséget nem tulajdonítanak neki. 

Az első világháború végkimenetele sorsdöntően meghatározta a magyar nemzet XX. századi történelmét, és következményei mind a mai napig hatnak. Leszögezhető, hogy a háború ás a békekötés aláásta Európa vezető szerepét, megnyitotta az utat az amerikai befolyás előtt, és elkerülhetetlenné tette a II. világháborút. Több olyan folyamat indult el akkor, amelyek alapvetően befolyásolták az európai társadalomfejlődést: megjelentek a tömegideológiák, és az általános és titkos választójog révén ekkortól több országban a nők is szavazhattak – sorolta. Rétvári Bence hozzátette: a kommunizmus és a nemzetiszocializmus, valamint az ezekre az ideológiákra alapozó totalitárius diktatúrák az első világháború alatt fejlődtek ki vagy annak következtében jöttek létre.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2014. január 02. 13:55
Méltó emlék. sírhelyekről nem elfeledkezni. tudjuk mit mondott Kutozov.
3M..
2014. január 02. 10:24
Amíg ilyen kormányunk van, addig jobb is nekünk ha elhanyagolt. Ha L.Simont megbíznák, a világ szégyene lenne a produkciója, rajtunk röhögne a fél világ, ahogy most is teszik. Ilyen emberek jobb ha nem bolygatják a Magyarság legnagyobb katasztrófáját. Szebb Jövőt!
bunko_jobbos
2014. január 02. 10:18
Nagyon, de nagyon elhanyagolt téma. Főleg ahhoz képest, hogy mi mekkorát buktunk vele. Nyugaton egymást érik a múzeumok, minden jelentős frontszakaszon vannak, és szép, felújított temetők is. Akit jobban érdekel, egy rendszeresen frissülő, nagyon jó, szakmailag megtámogatott blog: nagyhaboru.blog.hu A számokból láthatjuk, hogy a közvetlen katonai áldozatok száma sokkal kisebb volt a 2.-ban, ott a polgári áldozatok voltak nagyon sokan. Ha elmegyünk bármely(!) magyar településre, ott látjuk a főtéren a szobrokat a nevekkel. Az I. vh-s tábla mindig sokkal nagyobb, mint a 2.
tevevanegypupu
2014. január 02. 10:02
Olyan jó lenne, ha egyszer végre nem politikailag korrekt ünnepséget tartanának, hanem csak szimplán elmondanák úgy ahogy volt, és arra emlékeznénk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!