Áder: Az 1849-es megtorlás iszonyatos volt

2013. október 07. 10:39

Az államfő szerint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a nemzet lelkében zajlott.

2013. október 07. 10:39

Nagyigmándon mondott beszédet az államfő az 1849. október hatodikai megtorlás évfordulóján. Ezen a napon végezték ki gróf Batthyány Lajost és az aradi tizenhármakat.

Áder elmondta: „a megtorlás véres és iszonyatos volt, de valami végérvényesen megváltozott. A szabadságharc utáni évek gyászos csöndet hoztak, a csend pedig felismerést, hogy ez a forradalom, ez a szabadságharc az ország egészében, a nemzet lelkében zajlott.” Az államfő szerint mindez „a szabadság örömét, az önrendelkezés felelősségét, a polgári fejlődés lehetőségét üzente”.

A köztársasági elnök az egy évvel ezelőtti rátóti megemlékezés kapcsán Deák Ferencről beszélt, aki a településen tizenhárom tölgyfát ültetett az aradi tizenhármak emlékére. „Deák míg szívós munkával készítette elő a kiegyezést, semmit nem engedett '48-ból” – tette hozzá Áder János. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2013. október 07. 14:10
Petőfi: Hány drága élet hullt már érted el, Oh szent szabadság! és mi haszna van? De lesz, ha nincs: tiéd a diadal Majd a csatáknak utósóiban, S halottaidért bosszut is fogsz állni, S A BOSSZUÁLLÁS RETTENTÚ LESZEN!... (Beszél a fákkal a bús őszi szél... Koltó, 1847. szeptember - a forradalom kitörése ELŐTT FÉL ÉVVEL) Nekünk most az isten kevés, Mert ő nem eléggé kemény; Hozzád imádkozom, pokol, Az új esztendő reggelén: "Öntsd szíveinkbe minden dühödet, Hogy ne ismerjünk könyörületet, Mig e gazok Közűl a földön egy mozog!" (Újév napján, 1849) A REAKCIÓ: I. Miklós orosz cár levele Ferenc Józsefnek Varsó, 1849. augusztus 4/16. Kedves barátom! Elküldöm hozzád magam helyett fiamat, Sándort, hogy egy olyan hírt vigyen meg neked, ami – remélem – örömet fog okozni. Görgey, akit diktátornak neveztek ki, hadseregével letette a fegyvert, és kegyelemre megadta magát neked. Adjunk hálát Istennek, kedves barátom, ezért a kedvező eredményért, adjunk hálát neki, hogy megelégelte alattvalóink drága vérének hullását, és alkalmat ad neked, hogy uralkodói jogaink legszebbikét, a helyesen értelmezett kegyelmet gyakorolhasd. Ismerem szívedet, kedves barátom, tudom, hogy nem tagadod meg magadtól ezt az örömet. Kegyelmet a megtévedteknek, barátod kéri ezt számukra; és érdemük szerint kell bánni a felbujtókkal, az országot nyomasztó bajok okozóival. Megbíztam fiamat, hogy különböző komoly kérdésekről beszéljen veled – felhívom rájuk a figyelmedet, és fogadd meg, amit mond. Szívvel-lélekkel maradok örökre, kedves barátom hűséges és ragaszkodó Miklósod
gereb6
2013. október 07. 13:02
„ Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.” (Knézich Károly)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!