MSZP: Teljesíthetetlen kéréseik voltak a kis pártoknak

2013. szeptember 10. 14:28

Az MSZP befejezte a szövetségkötési tárgyalásokat – mondta Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes kedden újságíróknak, miután kiderült, hogy az MSZP sem a Demokratikus Koalícióval, sem Fodor Gábor liberális pártjával nem köt választási megállapodást.

2013. szeptember 10. 14:28
Tóbiás József elmondta: a két kisebb párt teljesíthetetlen kéréseket fogalmazott meg. A DK kilenc egyéni választókerületet és öt-hat listás helyet kért, a szocialisták viszont összesen 35 körzetet engedtek volna át szövetségeseiknek, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt – közölte. Hozzátette, a lista első harminc helyéből kettőt adtak volna át a Demokratikus Koalíciónak, amely ezt sem tartotta elfogadhatónak. Jelezte ugyanakkor, hogy helyi, önkormányzati szintű megállapodásokra mindkét párttal készek a szocialisták.
 
Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, nem tart attól, hogy a kisebb pártok önállóan indulnak, mert a választási győzelem szempontjából legfontosabb megállapodás megszületett: a 106 egyéni választókerületben közösen állít jelöltet az MSZP és az Együtt-PM. Arról is beszélt, mérlegelték, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepeltetése a listán hozzájárulna-e a kormányváltáshoz, és – részben felmérések alapján – arra jutottak: ez nem segítené Orbán Viktor leváltását.
 
Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke azt mondta: nem rajtuk, hanem a szocialistákon múlt, hogy a két párt nem tudott megállapodni. Szerinte ennek oka az volt, hogy az MSZP az Együtt-PM-mel megkötött egyezség után már nem tudott újabb körzeteket felajánlani. Fodor Gábor ezt hibának tartotta, de bírálta Bajnai Gordon pártszövetségét is, amiért a szocialistákkal ellentétben nem is tárgyalt a kisebb pártokkal.
 
A liberális párt három egyéni választókerületben szeretett volna jelöltet állítani, és közös listán indult volna az MSZP-vel, a listán pedig három biztos befutó helyet kért, illetve három olyat, ami különösen jó szereplés esetén mandátumot ért volna. A szocialisták ezt elutasították, és tárgyalási alapnak sem elfogadható javaslatot tettek – közölte Fodor Gábor, jelezve, így önállóan indulnak a választáson. Arra nem tudott válaszolni, hogy ez hány egyéni választókerületben sikerülhet, de azt mondta: szinte az összes budapesti kerületben és több nagyvárosban is megalakult helyi csoportjuk.
 
Mesterházy Attila a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel kötött – közös egyénijelölt-állításról, de különlistás indulásról szóló – megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával a választási együttműködésről. Ez azonban egyik esetben sem vezetett eredményre.
 
A szocialisták szombaton választmányi ülést tartanak, itt szentesítik az Együtt-PM szövetséggel kötött megállapodást. A listaállításról a végső szót az október második felében esedékes kongresszus mondja ki, de azt még egy előkészítő választmányi ülés megelőzi majd.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enmar
2013. szeptember 10. 19:50
Nézzétek meg a nolon a tárgyalásról kijövő dékások fejét! Óriási fotó!
fogd a pénzt és kuss
2013. szeptember 10. 19:08
gyurcsi fercsi eltaktikázta magát ... máánmegint.
hátakkor
2013. szeptember 10. 18:34
Fodor Gabikának a közmunka a menekülőpálya. Sztem most elmegy Soros Gyurihoz, majd végül a régi koleszos haverjához, hátha akad egy mongoliai konzuli állás.
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 10. 18:28
"MSZP: Teljesíthetetlen kéréseik voltak a kis pártoknak" Ezek a csávók semmit nem tanultak. A hatalmi arrogancájuk már ellenzékben is felülkerekedik a józan észen, és előrevetíti az árnyékát a szocialista diktatúrában gyükerező szocialista jellemtelenség. Soha nem lesznek demokratikus, európai típusú politikai képződmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!