Mesterházy: Még a héten lezárjuk a szövetségesi tárgyalásokat

2013. szeptember 09. 15:50

Az MSZP még ezen a héten lezárja a szövetségesi tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval és Fodor Gábor liberális pártjával ‒ nyilatkozta Mesterházy Attila pártelnök hétfőn újságíróknak.

2013. szeptember 09. 15:50

Az MSZP elnöke azt mondta, pénteken feltett kérdéseire ‒ vagyis arra, hány egyéni választókerületet és listás helyet szeretne a DK a szocialistáktól, és kiket indítana azokon ‒ nem kapott egyenes válaszokat Gyurcsány Ferenctől. Ezért kedd reggeli tárgyalásukon személyesen is felteszi ezeket a kérdéseket a DK elnökének.

Mesterházy Attila jelezte, a keddi lesz az utolsó tárgyalási forduló, az ott elhangzottakat szerdán megtárgyalja az MSZP elnöksége, a párt választmánya pedig szombaton dönt a jelölt- és a listaállításról, azaz még a héten lezárulnak a szövetségkötési tárgyalások. A kérdésre, mekkora esélyt ad arra, hogy az MSZP-nek sikerül megállapodnia Gyurcsány Ferenccel, úgy válaszolt: 50 százalékot.

Arra a kérdésre, hogy a megegyezés akadálya lehet-e Gyurcsány Ferenc személye, és az, hogy ha a volt miniszterelnök a második listás helyet kéri a szocialistáktól, Mesterházy Attila úgy felelt: még nem jutottak el idáig a tárgyalásokon, nem ismerik a DK elnökének szándékait.

Mesterházy Attila a Gyurcsány Ferencnek írt levelét pénteken a honlapján hozta nyilvánosságra. Ebben választ kért arra, a DK hány egyéni választókerületre tartana igényt, mely körzetek lennének ezek, és kiket indítanának ott. Azt is tudakolta, a DK hány listás helyet szeretne, kiket javasolna ezekre a helyekre, és pontosak-e azok a következtetések, hogy a lista második helyére a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet kívánják jelölni.

Gyurcsány Ferenc hétfőn úgy felelt: a DK fenntartja korábbi javaslatait, konkrét válaszokat azonban nem adott. Ehelyett javaslatot tett a két párt közötti tárgyalások folytatására. Gyurcsány Ferenc pártja egy héttel ezelőtt közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt az MSZP-nek. Jelezték ugyanakkor, hogy ‒ bár alkalmazkodnak az MSZP és az Együtt‒PM közötti különlistás megállapodáshoz ‒ a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Egyúttal közölték, választási és nem politikai koalíciót akarnak kötni a szocialistákkal.

A DK tárgyalódelegációja azt kezdeményezte, hogy a két párt a választókerületeket és a listás helyeket támogatottságuknak megfelelő arányban ossza fel. Emellett igényt tartottak a közös lista második helyre. Az MSZP elnöksége két nappal később elvi okokból a javaslat több pontját elfogadhatatlannak nevezte. Kifogásolták, hogy a DK újranyitná az MSZP és az Együtt‒PM megállapodását ‒ ezt Gyurcsány Ferencék utóbb cáfolták ‒, illetve azt, hogy a Demokratikus Koalíció közös kormányzás helyett csak választási szövetséget hozna létre az ellenzéki oldalon.

A DK a választ úgy értékelte, hogy a két párt egy lépéssel közelebb került a megállapodáshoz. Véleményük szerint nem érte kritika, hogy a jelöltállítás során az arányosság elvét alkalmazzák, az MSZP pusztán azt jelezte, hogy ezt az elvet nem kívánja kiterjeszteni az Együtt‒PM szövetségre. A DK javaslata ezért úgy módosult, hogy az arányosság elvét ne a 106 körzetre, hanem az MSZP 75 választókerületére érvényesítsék.

Mesterházy Attila augusztus végén a Bajnai Gordon vezette Együtt‒PM szövetséggel kötött ‒ közös egyénijelölt-állításról, de különlistás indulásról szóló ‒ megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával a választási együttműködésről. Időközben kiderült, hogy az MSZP és Schmuck Andor pártja között nem lesz választási együttműködés. Mesterházy Attila most azt mondta, Fodor Gábor liberális pártjával még ezen a héten leülnek tárgyalni.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. szeptember 09. 22:39
Cuslág!
hátakkor
2013. szeptember 09. 22:24
Mesterházy Attila jelezte, a keddi lesz az utolsó tárgyalási forduló. Kár :( még mehetne a só..
liberálzöld.
2013. szeptember 09. 20:43
És ki a fenét erdekel? "Mesterházy: Még a héten lezárjuk a szövetségesi tárgyalásokat"
sersem
2013. szeptember 09. 20:43
"vagyis arra, hány egyéni választókerületet és listás helyet szeretne a DK a szocialistáktól, és kiket indítana azokon ‒ nem kapott egyenes válaszokat Gyurcsány Ferenctől." Mármint egyenes válaszokat Gyurcsány Ferenctől. Mégegyszer elolvasom.... ...egyenes válaszokat Gyurcsány Ferenctől..... Nincs több kérdésem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!