Portik–Laborc-ügy: ténymegállapító albizottság alakul

2013. április 30. 11:34

Az albizottság elnöke az LMP-s Mile Lajos lesz, és paritásos alapon működik majd. A fideszes Kocsis Máté ezzel kapcsolatban megjegyezte: azért javasolta, hogy így álljon fel a testület, hogy a baloldal ne kérdőjelezhesse meg a hitelességet.

2013. április 30. 11:34

A Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága – jelentette be a testület keddi, zárt ülését követően az albizottság jövendő vezetője, Mile Lajos. A paritásos alapon működő albizottság várhatóan jövő héten megkezdi munkáját, mandátuma pedig szeptember 30.-ig tart majd. A nyolc fős testületnek a független elnök mellett három fideszes, egy kereszténydemokrata, két szocialista és egy jobbikos tagja lesz. Az alelnöki posztot a fideszes Csampa Zsolt látja el.

Mile Lajos azt mondta, a vizsgálatnak arra is ki kell terjedni, hogy milyen események vezettek a találkozók létrejöttéhez. Hozzátette: a testület feltételezhetően zárt üléseket tart majd, mert azokon a szakszolgálatok munkatársait is meg kell majd hallgatni. Kérdésre válaszolva azt mondta, egyelőre össze kell állítani a munkatervüket és ahogy haladnak előre, úgy fog kiderülni, hogy időben meddig kell visszanyúlniuk és milyen témákkal kell foglalkozniuk.

Kocsis Máté a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja az újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy az ülésen javaslatot tett a ténymegállapító albizottság felállítására. Hozzátette: azért indítványozta Mile Lajos elnökségét és a testület paritásosságát, hogy a baloldali pártok ne kérdőjelezhessék meg az albizottság hitelességét. Kijelentette: ez egy olyan ügy, amelyikből nem szabad pártpolitikai vitát rendezni.

Szavai szerint az az érdekük, hogy kiderítsék, mi és miért történt a 2008-as Portik-Laborc találkozókon, valamint azt is, hogy a titkosszolgálatok és a politika milyen kapcsolatban álltak az alvilággal. Hozzátette: az albizottság azért jön létre, hogy világos válaszokat kapjanak a felmerült kérdésekre és kiderüljön, hogy 2008-ban valóban politikai megrendelésre találkozott-e a titkosszolgálat a szervezett alvilággal, illetve hogy az utóbbi juttatott-e pénzeket baloldali pártoknak és politikusoknak. Kitért arra is, hogy javasolni fogja, vizsgálják ki a titkosszolgálatok és az Energol Rt. kapcsolatát is.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke az újságírók előtt kijelentette: semmiféle takargatnivalójuk nincsen, abban érdekeltek, hogy a nyilvánosság mindent megtudjon, ezért ők is megszavazták az albizottság létrehozását.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rogananti
2013. május 01. 13:21
Helyes. Aztán jöhet a trafik bizottság!
liberálzöld.
2013. április 30. 17:00
Még 1 bizottság! Zsozsó a tagoknak, eredmény semmi, kivéve, hogy a fidesz jó kis kampányt csinál belőle. Mi meg kifizetjük. Oszt jónapot.
Zsánklód MekKlód
2013. április 30. 13:26
Milleres emlékeink " ... Egy régi dal a szalagon és több a zaj már, mint a jel De néhanap, ha felteszem a szívemet szorítja el. Filléres emlékeim oly drágák nekem Kidobni őket nincs erőm, s mind értéktelen Filléres emlékeim oly drágák nekem Ők tudják, mennyit ér az életem."
hátakkor
2013. április 30. 13:06
Molnár Zsolt kérte szedjék ki a háttérzajokat, nehezen vehető ki a tartalom. Vadai elvtársnő is a zajokra hivatkozik, értelmezhetetlenek a felvételek. Mile Lajos nem talált eltérést a szöveg és a hangfelvétel közt. A fideszes tag : a halottak szó szerint teljesen egyeznek a leirattal. "Nagypapa, milyen a hallása? -Római katolikus!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!