Gazdákat segítő földprogramot hirdetett a kormány

2013. április 10. 13:19

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak! elnevezésű programot, amelynek keretében 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe – mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

2013. április 10. 13:19

Fazekas Sándor jelezte: azokat az állami földeket vonják be a programba, amelyek bérleti szerződése 2017. március 31-éig jár le. A pályázat célja a családi gazdaságok, a kis- és közepes méretű birtokok megerősítése. Ennek érdekében meg kívánják változtatni a kis- és nagybirtokok jelenlegi 50-50 százalékos arányát oly módon, hogy a nagybirtokok arányát 20 százalékra mérsékelik, míg a kis- és közepes gazdaságok arányát 80 százalékra növelik.

A haszonbérleti szerződéseket még ez év első felében meghirdetik – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a pályázatokat ez év végéig el is fogják bírálni. Emlékeztetett: 2010 előtt a 600 ezer hektárnyi állami földtulajdonnak mintegy 600 bérlője volt, a korábbi, a programba mintegy 65 ezer hektár állami földet bevonó bérleti lehetőségből már meghirdettek 42 ezer hektárt, és 36 ezer hektárra már a bérleti szerződést is megkötötték mintegy 1600 bérlővel. Így a bérlők száma már megháromszorozódott – mondta Fazekas Sándor.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a korábbi bérleti szerződések felülvizsgálata folyamatos, a jogsértő szerződéseket felbontották, illetve felbontják. Szintén újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az eddig meghirdetett állami földek szerződéskötései közül 92 százalék 50 hektár alatti földterületre szól, 2 százalék 100 hektár felettire. Ez utóbbi terület általában rét és legelő. Fazekas Sándor emlékeztetett: aki a földhaszonbérleti pályázaton jogot nyer a haszonbérlésre, az lehetőséget kap a munkára és megélhetésének biztosítására. Utalt arra is, hogy a kormány és a vidékfejlesztési tárca is elkötelezett a családi gazdaságok, továbbá a kis- és közepes gazdaságok támogatására.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
francúzis
2013. április 10. 15:50
DE jó is lesz, amikor egy újabb műkörmös kap, vagy valamelyik polgármester 10 hektárt! Ez nagyon benne van a pakliban! Remélem, hogy Ángyán résen lesz!
Különvonat
2013. április 10. 15:38
Kié legyen a föld és hogyan? Az Élőlánc Magyarországért és a Váralja Szövetség folytatja a megkezdett társadalmi vitát, és további nyilvános felvilágosító konzultációkat szervez országszerte a földtörvényről, az alaptörvény harmadik, földügyekkel kapcsolatos módosításáról, és az állami földek bérleti pályázatairól - újabb és újabb helyszínek jelentkeznek, és áprilisban várható, hogy újraindul a földtörvény vitája a Parlamentben. - Dunaújváros, 2013. április 18., csütörtök 18 óra (evangélikus gyülekezeti terem - Szilágyi Erzsébet u. 34.) - vendég: Bencsik János - Budapest, 2013. április 19., péntek 18:30 óra (Széphalom Vendéglő - Hidegkúti út 79.)
toportyántiszteletes
2013. április 10. 14:47
Amit a narancsmaffia ígér annak pont az ellenkezője fog bekövetkezni,HAHA!
bigyomail
2013. április 10. 14:36
Ez a "hogyan tegyük tönkre a magyar mezőgazdaságot könnyen-gyorsan" tanfolyam záróvizsgáinak összefoglalója? Gondolom a programot a többi mezőgazdasági ország szponzorálta, hogy ezzel is versenyelőnyhöz juthassanak. nem kell ide működő és versenyképes, nagybirtokokon alapuló önállóan, saját lábán is megállni képes mezőgazdaság és ezen keresztül élelmiszeripar. Helyette sok "jó" gazda kapjon földet, amin elkapirgálhat és ha okosan szavaz, akkor mezőgazdasági támogatásokból mesterségesen életben tartjuk őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!