Semjén: Konzulok segítik majd a nyugati diaszpórát

2013. március 12. 13:25

Ötven konzult és ötven népművelőt küld a magyar kormány a nyugati diaszpóra területeire az állampolgársági ügyek segítésére és magyar identitás erősítésére – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden.

2013. március 12. 13:25

A miniszterelnök-helyettes ezt akkor mondta, amikor a főváros IX. kerületében köszöntötték az ezredikként állampolgársági esküt tett sepsiszentgyörgyi férfit és annak családját. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese jelezte: konzulok küldését tervezik a Kárpát-medencében a kisebb településekre, hogy segítsék az állampolgárság intézését az ottani magyarság körében. A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott az önkormányzatoknak, ahol a honosítási kérelmek mintegy felét intézik.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a kedden esküt tevők nemzettársakból honfitársak lettek az állampolgárság közjogi köteléke által. Kiemelte: a magyar nemzetnek csak egy része él az anyaországban, a másik része a Kárpát-medencében, a harmadik része szétszóratva a nagyvilágban. Ez a három egy nemzetet alkot, ezért az a legtermészetesebb küldetése a magyar államnak és kormánynak, hogy a szétszóratásban lévő magyar nemzetet közjogilag is egyesítse. „Mindig is egyek voltunk a közös nyelvben, a közös kultúrában, a történelmi örökségben és a magyar hagyományokban, most az állampolgárság által közjogi értelemben is egyek lehetünk” – mondta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az a feladatuk, hogy kulturális identitásában, történelmi tudatában, magyar nyelvében megerősítsék az anyaországon kívüli magyarságot, és a közjog kötelékével megerősítsék az együvé tartozást. Ez nemcsak a Kárpát-medencére vonatkozik, hanem a nyugati diaszpórára is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antala
2013. március 12. 16:14
A politikában az egyik legnagyobb szemétség a diszkreditálás, alias karaktergyilkosság. De. Semjén Zsolt,a második miniszterelnök-helyettes, ugye. Ízlelgeti az ember, de ő egy akkora senki, annyira teljesítmény nélkül álló valaki, hogy egész egyszerűen nem lehet komolyan venni. Aki mégis megteszi, az kérem a fenti címre írja meg, hogy mit lehet tisztelni ebben a big nobody-ban! Nagyon várom.
kamasuka
2013. március 12. 14:07
Ez baromság. Foglalkoztok egyáltalán még velük? Mert egyelőre főosztályi szinten sem nagyon látszódik. Mondjuk ez 2006 óta így van ... Az az igazság, hogy nem tudtok velük mit kezdeni és még távol is vannak.
huttinger
2013. március 12. 13:46
És majd fogják is a kezüket, hogy jó helyre húzzák az X-t. Ezt nem választási csalásnak hívják alapból?
nyugalmazott tanár
2013. március 12. 13:44
Konzulok segítik majd a nyugati diaszpórát Szükség is van rá, mert a hazai álbaloldal által megvezetett nyugati média és néhány favorizált tehetségtelen levitézlett írócska nagyon becsapja szegényeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!