Nőttek az ipari termelői árak februárban

2013. március 29. 10:02

Az ipari termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, és 0,8 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, közölte a KSH.

2013. március 29. 10:02

Az árak majdnem minden nemzetgazdasági ágban növekedtek, alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások voltak hatással a termelői árindex alakulására. Árcsökkenést az élelmiszeriparban és a számítógép-, elektronikai, optikai termékek gyártásánál mért a KSH. Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőttek februárban, ezt elsősorban a jelentős súlyú villamos energia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás árainak 1,1 százalékos, illetve a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árainak 4,6 százalékos emelkedése okozta.

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben, 4,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai változtak a jegyzésár emelkedése miatt. A járműgyártás területén 2,5 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártása területén 1,5 százalékkal regisztrált magasabb árakat a KSH. Nagyobb, 1,2 százalékos havi árcsökkenés a számítógép-, elektronikai, optikai termékek gyártása ágazatban történt. Az előző év februárjához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 2,7 százalékos árnövekedés volt.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai februárban 0,1 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest. A forint az euróhoz mérten 0,3, az amerikai dollárhoz képest 0,9 százalékkal erősödött. Nagyobb mértékű, 1,8 százalékos áremelkedés volt a gyógyszeriparban, 1,4 százalékos a fa-, papír- és nyomdaiparban, illetve 1,3 százalékos a gép, gépi berendezés gyártásában. Jelentősebben, 1,5 százalékkal csökkentek a villamos energiával, gázzal, gőzellátással, légkondicionálással kapcsolatos termékek, illetve 1,3 százalékkal a számítógép-, elektronikai, optikai termékek gyártási árai. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 0,8, a feldolgozóipari ágazatok árai 0,9 százalékkal emelkedtek.

Februárban a belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 2,0, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékos volt az árnövekedés az előző hónaphoz képest. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. Az egy évvel ezelőttivel összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 2,8 százalékkal növekedtek az árak februárban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!