Nemzetközi egyezményt sérthet Lázár javaslata

2012. október 08. 09:08

Kolláth György szerint ha belefoglalják az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, attól az még nem lesz alkotmányos.

2012. október 08. 09:08

Az európai demokráciákban a választójog általános, egyenlő, közvetlen és titkos szavazással érvényesül. Egyes jogászok szerint az előzetes regisztráció bevezetésével e négy feltétel közül három biztosan csorbul.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. október 08. 22:56
Még szerencse, hogy ennyi joghoz értő ember (jogász) van kishazánkban...:)) Hiába írják bele akármibe, vésik gránitba, attól még alkotmányellenes. Arra felesleges lenne az AB, hogy megnézze az alaptörvény szövegét, hogy ütközik-e vagy sem konkrétan.
imres
2012. október 08. 22:07
Nos. Javasolnám, hogy tekintsük át az alapvető emberi jogokat és vizsgáljuk meg, hogy azok általános érvényűek-e vagy adott esetben feltételhez közhető-e érvényesülésük? Induljunk ki az ENSZ Emberi jogok egyetemes nyilatkozatából. Egyesülési jog. Alapvető emberi jog, civilizált társadalmakban előzetes bejelentési kötelezettség terheli. Úgy is mondhatnám, regisztráció. Sok esetben ennél kimerítőbb eljárást von maga után, hiszen az alapszabályt néha törvényességi vizsgálatnak vetik alá. Gyülekezési jog. Szintén előzetes bejelentési kötelezettséggel járó jog. Semmiben nem különbözik a regisztrációtól. Mindkét esetre igaz, hogy előzetes feltételek megléte nélkül a jog nem gyakorolható. Választójog. Jelenleg állampolgársághoz és egyéb más feltételhez kötött, de nem kötött semmiféle bejelentési kötelezettséghez. De. Amennyiben regisztrációhoz kötött, az valóban sérti az alapvető emberi jogokat? Szerintem nem, hiszen példákat sorolhatunk előfeltételhez kötött alapvető emberi jog érvényesítéshez. A regisztrációhoz kötött szavazati jog nem korlátozás. Mint ahogy a gyülekezési jog gyakorlásának bejelentési kötelezettsége sem. Pusztán arról van szó, hogy a választójog, gyülekezési jog gyakorlását előfeltételhez kötik, amire a joggyakorlatban számtalan példát lehet sorolni.
Trillian
2012. október 08. 19:13
Azt nem értem, ha az alkotmányjogász úgy véli, hogy az alaptörvény nemzetközi jogokat sért, miért az ATV-hez fordul, miért nem valami nemzetközi bírósághoz?
hátakkor
2012. október 08. 18:27
Az Ab a törvények alkotmányosságát vizsgálja. Ez a BM-es posztkommunista meg az Alkotmány Kolláthságát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez