Orbán: Már nem elég a Nyugatot másolni

2012. szeptember 29. 20:20

Orbán Viktor szerint történelmi érdeme a negyedszázaddal korábban Lakiteleken megrendezett találkozó résztvevőinek, hogy nem engedték magukat lebeszélni céljaikról. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi – mondta a miniszterelnök a lakiteleki találkozó 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

2012. szeptember 29. 20:20

A kormányfő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 25 évvel a találkozó után még mindig nagyon sokan „akarnak rávenni bennünket, hogy törődjünk bele, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk és miként éljünk”. A sátorverők történelmi érdeme éppen az, hogy nem engedték, hogy lebeszéljék őket a céljaikról – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a „lebeszélés kultúrája” ma is él és virul, és ha a lebeszélőkre hallgatunk, ma is sötét fellegek árnyékolják be a jövőnket. 

Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában, több száz résztvevő előtt kiemelte, hogy az Európát sújtó válság történelmi léptékű átrendeződéssel jár együtt, mégis azok, akik alkalmazkodást és alázatosságot hirdetnek, egy új korszak kérdéseit változatlanul egy régi korszak megoldásaival próbálják megválaszolni. 

Ahhoz, hogy a történelem elszenvedőiből a történelem alakítói legyünk, kezünkbe kell venni a saját sorsunk alakítását; ez volt a sátorverők politikai életszabálya, és ez a ma küzdők számára is érvényes igazság – fogalmazott Orbán Viktor. 

Emlékezetett: nagyon sokan hitték azt egy negyedszázaddal korábban, hogy a fiatal demokraták és a magyar demokraták útjai elágaznak. Ezzel szemben – idézte fel – a lakiteleki találkozóval egy időben volt az első szakkollégiumok országos találkozója Szarvason. Lakitelek nélkül nincs MDF, a szakkollégiumok nélkül nincs Fidesz – mutatott rá, hozzátéve, hogy a fiatal demokratákat az antikommunizmus eszméje kötötte össze, a lakitelekieket pedig a nemzeti gondolat. „Mi vagányok voltunk, a lakitelekiek a cselekvő nyugalom szellemében éltek és keresték a választ a kérdésekre” – fogalmazott, megjegyezve: akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy „ugyanannak a fának a két ágáról van szó”; Szabad Györgyöt és Csurka Istvánt közéjük sorolta. 

Orbán Viktor azt mondta, a lakiteleki sátrat mindenki magáénak érezheti, aki „szembeszállt a lebeszélés kultúrájával 1987-ben, a későbbi időkben, sőt mind a mai napig”. A cselekvésre alkalmas ember külön-külön nagyon magányos – idézte Lezsák Sándor 25 évvel korábban elmondott szavait a miniszterelnök, aki szerint a ma a nemzet felemelkedéséért küzdők csak akkor lehetnek sikeresek, ha a rendszerváltók mentalitását követik. „Minket, a jelen küzdőit, ha alaposan mélyre hatolunk, azt találjuk, ugyanaz a hit hajt, mint negyedszázaddal ezelőtt: kezünkbe akarjuk venni a sorsunkat” – fogalmazott Orbán Viktor. 

Azt mondta, ma már nem elég „másolni a Nyugatot” ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mert aki ezt akarja tenni, az mélyebbre csúszik a válságban. Megjegyezte, ez nem változtat azon a tényen, hogy Magyarország a nyugati kultúrkör és az európai gazdaság része. Magyarország akkor lehet sikeres, ha saját útját követi – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „28 úton haladnak az Európai Unió polgárai”. Magyarországnak más utat kell választani, mint azoknak, akik a válságot okozták és „láthatóan azóta sem boldogulnak vele” – jelentette ki. 

A kormányfő szerint ha elfogadták volna, hogy Magyarország saját erejéből nem tud a helyzetén javítani, akkor „még a siker esélyét sem tudtuk volna megőrizni, de még a csődöt sem tudtuk volna elkerülni 2010-ben”. „Eljön még az az idő, ha a nemzeti együttműködés rendszerét jól kiépítjük, képesek lehetünk Magyarországot ismét a sikeres nemzetek közé emelni” – mondta a miniszterelnök. 

Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere beszédében hangsúlyozta, Lakitelek ma már a történelem része. Szükségesnek nevezte a Lakiteleken található anyagok feldolgozását, mondván, a „történelem igazságára” a jövő érdekében szüksége van. Hozzátette: végre van Magyarországon egy olyan alaptanterv, „egy nemzeti minimum”, ami tovább viszi azt a kincset, amit át kell venni az előző nemzedékektől. 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a negyedszázaddal korábbi találkozó egyik szervezője és házigazdája emlékezett arra, hogy akkor egy olyan napot élhettek meg, melyen nemcsak a rendszert kritizálták, hanem a rendszerváltást is felgyorsították. Nem ünnepelni jöttünk össze, hanem emlékezni – mondta. A Demokrata Fórum egyik alapítója szerint a mai Magyarország előképe megjelent a lakiteleki nyilatkozatban és kiteljesedett a hatályos alaptörvényben. 

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én 181 értelmiségi találkozott a Lezsák Sándor portáján felállított sátorban. A találkozó a rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomása volt. 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. október 01. 03:56
Az elmúlt 25 év nem arra bizonyíték, hogy Magyarország a saját erejéből tudott volna javítani a helyzetén. Hanem az ellenkezőjére. Semmit nem nőtt az életszínvonal, ma is disszidálnak a magyarok ebből az országból. Közben sokszorosára növekedett az államdósság bármiféle látszat, haszon néálkül. Sajnos nincsen miért büszkének lenni a rendszerváltás mocskára. Engedták tovább működni a kommunista diktatúra pártját máig is, persze már "demokrataként", s a pártvagyont is megtarthatták. Eltelt egy generációnyi idő, ideje lenne újabb rendszer váltásnak, mert ez a mostani posztkommunista sajnos nagyon nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. :-(
korona
2012. szeptember 30. 22:46
ELBUKTA A FIDESZ DUNAFÖLDVÁRT, AZ MSZP-S JELÖLT NYERT bemásoltírás------------------------------ Szocialista forrásokból az ATV úgy értesült, hogy a függetlenként indult Horváth Zsolt Tolna megyei pártelnökhelyettes Dunaföldvárott legyőzte fideszes ellenfelét. Az időközi választást a korábbi fideszes polgármester, Keresztes Lajos halála miatt kelett tartani. A voksoláson két jelölt közül lehet választani. Jákli Mihály 50 éves agrármérnök a Fidesz-KDNP jelöltjeként, Horváth Zsolt 49 éves tanár, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettese független jelöltként indul. A választáson érvényességi küszöb nem volt
korona
2012. szeptember 30. 22:34
Az Orbán-rezsim bukását az fogja előidézni, hogy Orbán olyan kijelentést tett, - többször is - hogy vége a jóléti államnak, munkaalapú állam kell. Minden államnak a JÓLÉTI ÁLLAM elérésének kell a főcéljának lennie! A munkaalapú állam csak akkor működik, ha vannak helyben munkahelyek. Ezek viszont Magyarországon - leszámítva néhány nagyvárost és Budapestet - nincsenek. Orbán hatalmas hibát követett el azzal, hogy kihirdette azt, hogy a JÓLÉTI ÁLLAM megvalósítása NEM CÉLJA ennek a rezsimnek. Azonnal felvetődik az egyszerű emberekben annak a jövőképe, hogy még inkább rabszolgák fognak lenni, még inkább kizsákmányolják őket az újgazdagok, akik kétes és gyanús pénzforrásokból gazdagodtak meg 1990 után, és hogy még inkább ki lesznek szolgáltatva ezeknek. Igenis a fő cél a JÓLÉTI ÁLLAM MEGTEREMTÉSE, még akkor is, ha az a nagyon távoli, ködös és bizonytalan jövőben lesz csak elérhető! Céltalan állam nem életképes!
Yuing
2012. szeptember 30. 21:12
Beteg elméből csak beteg gondolatok jönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!