Kósa: Városi kézben maradnak a színházak

2011. szeptember 15. 17:10

A debreceni polgármester szerint a sem színházak, sem egyéb kulturális intézmények nem kerülnek majd állami fenntartás alá az új önkormányzati törvény keretében.

2011. szeptember 15. 17:10

Kósa Lajos debreceni polgármester a Csokonai Vitéz Mihály színház évadnyitó társulati ülésén leszögezte: „Az önkormányzati rendszer átalakítása során például az oktatási, az egészségügyi intézmények állami fenntartás alá kerülnek, de egészen bizonyos, hogy a kulturális intézmények, köztük a színházak az önkormányzatok fennhatósága alatt fognak maradni”.

A politikus szerint a közös, megyei és városi fenntartású színházak üzemeltetését is a városok fogják átvenni. Kósa Lajos úgy véli: a színház és a debreceni Ady Gimnázium drámatagozata közti kapcsolat sem változik majd, hiszen az állami fenntartású oktatási intézményeket visszaszerződheti az önkormányzat.

A megnyitón a Csokonai Színház igazgatója kifejtette: a magyar színházi kultúra jövőjét hosszú távon meghatározó változások előtt állnak. Vidnyánszky Attila három támogatási kategóriába sorolják majd a színházakat: nemzeti, kiemelt és pályázati úton támogatott. Az igazgató szerint a Csokonai Színház fejlődésének új korszakát jelenthetné, ha megpályázhatná a nemzeti színház státuszt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!