Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az EBRD nagyobb növekedést vár Kelet-közép-Európában

2011. július 22. 13:00

Javított a kelet-közép-európai térség növekedési előrejelzésén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Magyarországra vonatkozó előrejelzéseken viszont nem módosított. A bank szerint a térségre kockázatot jelent az euróövezeti adósságválság esetleges továbbterjedése, valamint hogy a nyugat-európai bankok visszafogják finanszírozási tevékenységüket.

2011. július 22. 13:00

Tovább javította a közép-kelet-európai országok egészére kiadott idei növekedési előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Az EBRD legújabb előrejelzése szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 4,8 százalékos lesz. Az előző előrejelzésben a bank 4,4, korábban pedig 4,2 százalékot valószínűsített.

Az EBRD szerint az euróövezeti adósságválság esetleges továbbterjedése súlyos növekedési és kilábalási kockázatot jelentene a térségnek. A kilátásokat rontja az Egyesült Államokban és a Kínában tapasztalt gazdasági visszaesés is. Az EBRD szerint a legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a nyugat-európai bankok fékezik majd a finanszírozási tevékenységüket, kisiklatva ezzel a gazdasági talpra állás esélyét.

Nem módosították a magyar gazdaságra adott idei növekedési jóslatot: 2011-ben továbbra is 2,7 százalékos, 2012-ben pedig 2,8 százalékos gazdasági növekedést várnak. Az EBRD elemzése szerint jelentősek a végrehajtási kockázatai az államháztartási konszolidációs programnak. Az elemzésben megemlíti, hogy folytatódik a belső kereslet gyengülése az országban. Eközben az export és az ipari termelés bővülési üteme is lassulni látszik, összhangban azokkal az európai piacokkal, amelyekhez Magyarország szorosan kötődik. Az elemzés szerint csökkentheti a finanszírozási kockázatokat, hogy Kína magyar kormánykötvény-befektetésekre és közvetlen beruházásokra vállalt kötelezettségeket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!