Nyilvános az SZT-tisztek névsora

2011. március 01. 11:21

Összeállították azoknak a személyeknek a listáját, akiket Belügyminisztérium Személyzeti Osztálya szigorúan titkos állományú tisztként tartott nyilván, és akiknek iratanyaga az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára részére átadásra került.

2011. március 01. 11:21

Összeállították a Belügyminisztérium Személyzeti Osztálya által szigorúan titkos állományú tisztként nyilvántartott személyek listáját. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően újjászervezett ügynökhálózat segítségével kialakított állambiztonsági mechanizmus egészen 1990-ig változatlan struktúrában működött. A kutatás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a BM III/II. Csoportfőnökség állományába tartozó SZT-tisztek iratanyagát dolgozta fel. Ezen iratcsoportokból 670 SZT-tisztre vonatkozólag sikerült adatot nyerni, akik közül 548 személy név szerint is beazonosítható volt. A csak fedőszámmal szerepeltetett 122 fő közül azonban még számos személy beazonosítható - ám ez további levéltári kutatást igényel.

Az egyes adatlapok biográfia rovataiban olyan idézetek és azt kiegészítő információkat is szerepeltetnek, amelyek alkalmassá teszik a tanulmányt az adott SZT-tiszt személyiség jegyeinek és szakmai munkájának megítélésére is. Ezt a célt szolgálja a szigorúan titkos tisztek korabeli lakcímének szerepeltetése is. Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója reméli, hogy a honlapon Boér Zoltán, Fráter Olivér és Ungváry Krisztián (56-os Intézet) történészek által elvégzett alapkutatás révén közzétett adatok hozzájárulnak az állambiztonsági múlt egy eddig kevésbé ismert területének megismeréséhez és megértéséhez.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kandabula
2011. március 01. 22:15
Néha az az érzésem, hogy a békés rendszerváltás azért következhetett be ilyen gyorsan, mert "főnökséghez" beérkezett ügynöki és egyéb jelentések egyértelművé tették, hogy "nincs tovább".
Trükkök Százai...
2011. március 01. 21:53
Kegyetlen lassú sztriptíz ez. De legalább a sapka lekerült...
HSL
2011. március 01. 20:12
kezdetnek megteszi, de csak kezdetnek
mire megvénülünk
2011. március 01. 18:25
Ez azt egész egy jól-rosszul megkomponált figyelem elterelő, a népességet hűlyítő propagandisztikus próbálkozás. Pl.: Nagy Kata hivatkozik az USA alkotmányára. Emlékeztetem a Mac. Carthy - lehet hogy nem jól írom a nevét - korszakra, de akár említhetném a z FBI-t vagy a CIA-t is. Mit szólnak kedves purifikátorok ahhoz, hogy valamilyen szintű közalkalmazottak írásban adják hozzájárulásukat ahhoz, hogy őket titkosan, rejtve megfigyelhessék.Minden állam, közösség - még a munkahely is - így működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!