Ezt várja Amerika a magyar EU-elnökségtől

2010. december 09. 18:04

A magyar EU-elnökségtől várja az USA, hogy tető alá hozza a légiutasok adatainak kezeléséről szóló megállapodást. Figyelemmel kísérik a magyarok által is szorgalmazott uniós roma stratégia kialakítását is.

2010. december 09. 18:04

A magyar EU-elnökség nagy sikerének tekintenék az amerikaiak, ha sikerülne tető alá hozni a légiutasok adatainak kezeléséről szóló megállapodást, amelyről csütörtökön kezdődtek új egyeztetések Washingtonban. Bár a tárgyalásokat az Európai Bizottság vezeti, de a kormányokat képviselő Tanácsban a huszonheteknek egyetértésre kell jutniuk, s az Európai Parlamentnek is döntési joga van. Ez utóbbi két intézményben a magyar elnökségre is vár a nézetek egyeztetése - írja a NOL. A végső cél, hogy rögzítsék az alapelveket, mivel az amerikai és az európai - légiutasok adataira vonatkozó - szabályozás több ponton eltér egymástól.

A transzatlanti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kezelésén, a válságkezelési politikák összehangolásán, a nemzetközi fejlesztési tevékenység egyengetésén túl amerikai részről arra is számítanak, hogy a magyar elnökség képes lesz vezető erővé válni például az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések taglalásában. E témakörtől pedig nem választható el az unió keleti partnereivel formálódó kapcsolat, amelyet egy budapesti májusi csúcstalálkozó helyezhet magasabb szintre. Ezen kívül nagy figyelemmel kísérik a magyarok által is szorgalmazott uniós roma stratégia kialakítását és készek átadni a saját tapasztalataikat.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br
2010. december 09. 20:34
Az EU elnökség egyik sikerének azt tekinteném, hogy ha leállítanánk mindenféle adatátadási megállapodást ami a légiutasokra vonatkozik. A terrorizmus mumusára hivatkozva az USA gazdasági és hírszerzési célokra használja az utaslistákat, súlyos nemzetbiztonsági és adatvédelmi kérdéseket felvetve. A WikiLeaksen olvasható, hogy mennyire nem tetszett az amerikaiaknak, hogy beleszólnak az érdekeikbe amikor az európai parlament leszavazta a legutóbbi ezirányú próbálkozást.
miloka
2010. december 09. 18:44
"...készek átadni a hátrányos helyzetű kisebbségek társadalmi befogadásának folyamatában szerzett tapasztalatokat. Az emberi jogok érvényesülése amerikai ügy is, a roma stratégia megfogalmazása viszont az EU feladata, de az Egyesült Államok az európai kisebbségek számára is szervezett programok révén hajlandó a maga módján hozzájárulni ehhez a munkához." Értem! A befogadás tapasztalatait átadják. És a beilleszkedés folyamatának tapasztalatairól miért nem nyilatkoznak?
drieno
2010. december 09. 18:40
ez az USA-nak lenne siker, nem nekünk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!